Foto: TT/SVT

Allt svårare att komma in på högskolan

Uppdaterad
Publicerad

Biter du naglarna i väntan på antagningsbeskedet inför höstens högskolestudier? Väntan är över. Men för svenska studiesugna kommer även dystra siffror från terminens ansökningsresultat. Det är nämligen allt färre som kommer in.

I dag får 266.144 personer det glädjande beskedet att de kommit in på en utbildning till hösten. Men anstagningsbeskeden är en sjunkande kurva, antalet antagna är i år 1.389 färre än förra året. Siffror från Universitets- och högskolerådet (UHR) visar att det är tredje året i rad som man ser en minskning.

– Vi såg att det extra anslaget från regeringen fram till 2012 gjorde att man kunde öka antalet utbildningsplatser. Nu kan de inte erbjuda lika många, säger Andreas Sandberg, tillförordnad avdelningchef för antagning och studentstöd vid UHR till SVT Nyheter.

Flest kvinnor antagna

Både programmen och kurserna minskar, och totalt minskar utbildningsutbudet vid de svenska högskolorna med två procent. Det går inte att säga om det är något speciellt utbildningsområde där flest kurser och program minskat, enligt Andreas Sandberg.

– Vi har inte det underlaget, så det kan jag inte kommentera.

Majoriteten av de antagna till höstens studier är kvinnor: 61 procent. Som vanligt är det också ett antal utbildningar som är mer eftertraktade. Det här året handlar det om arkitekt-, jurist-, logoped- och civilingenjörutbildningar. Dessa kräver mer än 20,0 i meritvärde – och kan ha flera hundra reserver.

Svara ja

Om du sökt en utbildning till hösten är det första du behöver göra att gå in på antagning.se och svara på antagningsbeskedet – innan den 31 juli. 6 augusti sker det andra urvalet då även de som blivit uttagna som reserver får besked.

Men det du som blivande student ska göra nu är alltså att se till att du behåller din plats, om du fått någon, eller tacka nej om du inte vill ha den så att andra får chansen. Och för de som tänkt sig att flytta finns fler saker att börja fundera på.

–  Börja leta bostad, vad jag har hört så kommer det att bli svårt i år, säger Andreas Sandberg.

Fakta: Tiotusentals i kö

315 programutbildningar kräver mer än 20,0 i meritvärde för att bli antagen vid första urvalet. I köerna till dessa program står tusentals personer. Här är de tio utbildningar som har flest reserver:

Program;Lärosäte;Antagningspoäng;Antal reserver;

Jurist;Stockholm;21,6;5 053;

Jurist;Uppsala;21,9;4 727;

Jurist;Lund;22,0;4 246;

Jurist;Göteborg;21,4;4 056;

Läkare;Karolinska institutet;22,5;3 402;

Läkare;Uppsala;22,4;3 222;

Läkare;Lund;22,5;3 208;

Jurist;Örebro;20,9;3 145;

Ekonom;Uppsala;21,5;3 017;

Läkare;Göteborg;22,3;2 999;

Källa: Universitets- och högskolerådet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.