Foto: TT

Dinamarca till Söder: ”Du är inte min talman”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken växer mot SD:s partisekreterare Björn Söder efter hans uttalande om att judar och samer inte är svenskar. I dag fick han kritik från både Vänsterpartiet och Folkpartiet när han hoppade in som talman i riksdagen.

Vänsterpartiets Rossana Dinamarca vägrade börja sitt inlägg i riksdagen med att säga ”herr talman”. När Björn Söder påpekade detta fick han en knivskarp replik tillbaka.

– Du är inte min talman, sa Dinamarca.

SD-utspel om nationella minoriteter

Då hade Folkpartiets Roger Haddad redan hunnit kritisera Björn Söder under sitt tal.

– Vissa i kammaren vill fortsätta sprida en bild av att allt är dåligt och att invandringen är roten till det onda. Till och med våran vice talman som närvarar i kammaren har också gjort olämpliga uttalanden kring judar, tornedalningar och samer kopplat till den så kallade svenskheten. Folkpartiet anser att det är väldigt olämpligt att en vice talman gör sådana uttalanden.

Som sittande talman fick Björn Söder inte svara. Till SVT Nyheter säger han att kritiken inte är så förvånande som Haddads och Dinamarcas beteende.

– Det står dem fritt att ha vilka åsikter de vill om mig, men sättet att framföra dem är fullständigt oacceptabelt. Det är tråkigt att Haddad, som många av de andra, försöker ta billiga politiska poäng på något som inte stämmer, men det är så det politiska spelet är. De kunde ha kontrollerat vad jag har sagt istället.

Kräver avgång

Kritiken mot Söder har växt sedan Dagens Nyheter publicerade en intervju i vilken Björn Söder nämnde judar och samer som exempel på grupper som kan vara svenska medborgare, men som inte är svenskar om de inte ”assimileras”. Enligt Björn Söder är citaten ryckta ur sitt sammanhang.

– Det är inget fel i sak i de uttalanden som gjordes, men de är plockade ur ett större resonemang. Jag har engagerat mig för Israel och det judiska folket och det känns märkligt att anklagas för antisemitism.

Även Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, har varit kritisk till Söders uttalande och sagt att Söder bör överväga att avgå.

– Det är ett extraval den 22 mars, och efter det ska det väljas nya talmän. Jag tycker att det här visar att han med den typen av uttalanden inte är lämplig för uppdraget, säger Eneroth enligt TT.

Björn Söder har inga planer på att lämna posten som vice talman.

”Ett sätt att markera”

Rossana Dinamarca är inte förvånad över Björn Söders uttalanden och säger att agerandet var ett plötsligt infall.

– Jag blir inte direkt chockad av att någon som stoltserar med att ha skakat hand med en SS-veteran har sagt det han har sagt. Talmannen ska representera hela Sveriges riksdag och SD kan aldrig representera mig eller någon annan i Vänsterpartiet, säger hon.

Efter Rossana Dinamarcas replik har hashtagen #intemintalman börjat spridas på Twitter, under vilken twitteranvändare kräver att Söder lämnar sitt uppdrag som vice talman.

Det var ett sätt att markera mot både SD och rasismen i samhället i stort, säger Rossana Dinamarca om sitt agerande. Jag gör vad jag kan för att inge styrka och mod hos människor. Om inte vi i riksdagen kan stå upp mot rasismen, hur ska man då kunna kräva att folk gör det i fikarummen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-utspel om nationella minoriteter

Mer i ämnet