Diskussionen om socker har nog ingen missat. Men äter vi mer än någonsin eller äter vi lika mycket som förut? Enligt Jordbruksverket så har konsumtionen av tillsatt socker och sirap legat på ungefär samma nivå i flera decennier.
Men kritikerna menar att den siffran inte går att lita på eftersom det i dag finns en rad sötningsmedel och tillsatser som inte räknas med, till exempel aspartam, stevia och andra syntetiska sötningsmedel. De nya sötningsmedlen räknas helt enkelt inte som ”socker” av Jordbruksverket.
Det talas mycket om ”dolt socker”, till exempel i processad mat. Men enligt Livsmedelsverket så kommer den stora mängden vi sätter i oss från godis, bullar, choklad, läsk, juice etc.
WHO: ät mindre socker
Oavsett vad så borde vi äta mindre, enligt Världshälsoorganisation WHO.
Enligt Livsmedelsverket bör max tio procent av kroppens dagliga energiintag komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-60 gram eller 17-20 sockerbitar. Barn i åldern 6-13 år bör inte få i sig mer än 40-50 gram, ca 15 sockerbitar. WHO vill att vi äter ännu mindre, helst runt 5 procent av energiintaget eller ca 25 gram.