Det finns olika uppgifter om hur många människoliv och svåra skador som dubbarna sparar varje vinter. Upp till tio liv räddas och 40-60 svåra skadefall undviks, enligt Statens väg- och trafikinstitut (VTI).
Trafikverket beräknar att risken för dödsolyckor vid vinterväglag minskar med 42 procent med nya dubbdäck, jämfört med friktionsdäck. Om bilen också har antisladdsystem sjunker olycksrisken ytterligare 29 procent.
Drygt 60 procent av olyckorna på is och snö beror på att bilen fått sladd.
Dubbdäck på äldre bilar
– Det är inte tu tal om att dubbdäck på äldre bilar utan antisladdsystem ger fördelar på isigt och snöigt väglag, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.
-Men har du en modern bil med antisladd- och antispinnsystem ser vi ingen skillnad i olycksrisk vare sig bilarna körs på dubbdäck eller friktionsdäck. På hård snö är friktionsdäck lika bra som dubbdäck, säger han.
Dubbdäckens stora nackdel är att de river upp dammpartiklar från vägbanan. De uppskattas grovt räknat orsaka ett hundratal förtida dödsfall per år i hela landet, särskilt vid de hårdast trafikerade gatorna i stora städer.
Avgift kan minska dödlighet
Regeringen utreder nu lokala dubbdäcksavgifter och en forskargrupp analyserar hur en sådan avgift i Stockholms innerstad skulle påverka andelen dubbdäck, halterna skadliga partiklar och därmed också dödligheten och sjukligheten.
Christer Johansson, professor vid institutionen för tillämpad miljövetenskap på Stockholms universitet, bedömer att avgiften skulle kunna spara 30 till 40 årliga förtida dödsfall.
– Om man inför en avgift och andelen bilar med dubbdäck går ned till ungefär 10 procent i snitt av alla bilar i Stockholms innerstad, då skulle man kunna åstadkomma en sådan förbättring, säger han.
Fakta: Vinterdäcks för- och nackdelar
Det som avgör säkerheten i vintertrafiken är hur du kör (rätt fart och mjukt körsätt) och vilken säkerhetsutrustning bilen har. Några hållpunkter:
* Dubbdäck ger bättre väggrepp på våt is.
* Dubbdäck är bättre på äldre bilar utan antisladdsystem om man ofta kör på vintervägar.
* Dubbdäck och odubbade vinterdäck (så kallade friktionsdäck) är lika bra på rå is och hård snö.
* Dubbfria vinterdäck har bättre väggrepp på lös snö än dubbade däck.
* Bilar med antisladd- och antispinnsystem och bra odubbade vinterdäck kan köras på de flesta vinterväglag, men är mindre bra på våt is.
Källa: Trafikverket (TT)
Fakta: Val av däck i vintertrafik
Trafikverket har utrett hur stor andel av bilparken som körs på dubbdäck, dubbfria vinterdäck och sommardäck under första kvartalet 2012.
* 65,1 procent av personbilarna, eller cirka 2,9 miljoner bilar, körde på dubbdäck. Andelen har minskat tre år i rad.
* 34 procent, eller cirka 1,5 miljoner personbilar, körde på dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck. Andelen har ökat tre år i rad.
* Bara 0,9 procent, eller 39 000 bilar, körde på sommardäck, främst i Skåne. Det är på ungefär samma nivå som de två föregående åren.
Källa: Trafikverket (TT)