Dubbeldebatt om sms-lånen genom #dinröst

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomsförbunden och #dinröst-användarna i dueller på Twitter och Facebook om sms-lånen.

Inför kvällens riksdagsdebatt, då finansmarknadsminister Per Bolund frågas ut om sms-lånen, arrangerade SVT Nyheter en dubbeldebatt genom #dinröst på Twitter och Facebook.

Oense om lagstiftning

Klockan 14.00 möttes Ellinor Eriksson, ordförande SSU, och Hanna Wagenius, ordförande CUF, och i en 30 minuter lång duell på Twitter. Ellinor Eriksson tyckte att SMS-lånebranschen hade stora problem och ville bland annat se en maxgräns för räntor. Hanna Wagenius var skeptisk till ytterligare lagstiftning och tyckte istället att fokus borde ligga på att minska låntagandet i stort genom ett grundavdrag för sparande. Läs debatten i sin helhet här

Låntagarens ansvar

Samtidigt möttes två #dinröst-användare i en het duell på Facebook. Alexander Guzman Ortiz, 31-årig civilekonom från Segeltorp, argumenterade för låntagarens eget ansvar. ”Allt står på sms-långivarnas sidor, om man bara tar sig tiden att läsa ordentligt först. Man behöver inte vara en ekonom för att förstå vad det kommer att kosta,” skrev han.

Stjälper mer än hjälper

Motståndaren Rose-Marie Cedervall, 36-årig ambulanssjuksköterska från Mellerud, svarade: ”Tror tyvärr inte att man alltid läser dessa villkor tillräckligt tydligt om man befinner sig i en desperat situation ekonomiskt.” Hon tyckte istället att sms-lånen stjälper människor mer än hjälper, och ville helst förbjuda dem helt.

Mer om SVT Nyheters granskning av snabblånen här och den sociala diskussionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.