Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sälj inte i panik”. Se privat- och sparekonomerna tips för att lägga upp vardagsekonomin. Foto: SVT

Uträkning: Betydligt högre hushållsutgifter för barnfamiljer i år

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit stora prisökningar på bland annat mat, el och drivmedel under 2022. Nya siffror från SEB visar att det blir betydligt högre hushållskostnader i år jämfört med förra året.

Hushållsutgifter för en genomsnittlig barnfamilj som bor i villa väntas öka rejält i år jämfört med förra året, det visar uträkningar som SEB har gjort. I sina uträkningar har SEB tittat på de stigande priserna på drivmedel, el, livsmedel och räntekostnader på bolån.

Tidigare har en tvåbarnsfamilj haft årliga hushållsutgifter på drygt 165 000 kronor – för 2022 kommer den siffran bli 245 000 enligt SEB:s uträkningar, en ökning med 48 procent.

– På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández som menar att många hushåll kommer behöva se över sina utgifter och sitt sparande.

Ökade kostnader även för pensionärer – stor variation beroende på var man bor

I sina uträkningar har SEB även tittat på hur kostnaderna för pensionärer ändras. Ett pensionärspar får i snitt en hushållsutgiftsökning på 36 procent.

Dock varierar kostnadsökningarna mycket beroende på var i landet man bor för både pensionärer och barnfamiljer. En barnfamilj som bor i elområde ett får enligt SEB:s uträkning en ökning på 32 procent, medan en familj som bor i elområde fyra får ökade kostnader med 54 procent. För pensionärer är siffran i elområde ett 22 procent, och i elområde fyra 45 procent.

Se experternas tips för vad du inte ska göra vid hög inflation i videon ovan.

Här är SEB:s uträkningar för hushållsutgifter 2022 jämfört med 2021

Hushållsutgifter för hela Sverige:

Familj – ökning med 48%

Pensionär – ökning med 36%

Elområden:

SE1

Familj – ökning med 32%

Pensionär – ökning med 22%

SE2

Familj – ökning med 30%

Pensionär – ökning med 21%

SE3

Familj  – ökning med 53%

Pensionär – ökning med 36%

SE4

Familj – ökning med 54%

Pensionär – ökning med 45%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.