Strax efter midnatt natten till lördag larmades Räddningstjänsten i Norrköping till en brand i Vrinneviskogen. Det visade sig vara en stor skogsbrand nära Stora Holmentorpet, på ungefär samma ställe där det även brann för lite mer än en vecka sedan. Foto: Niklas Luks

Dussintal skogsbränder – många ännu inte under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Över ett dussintal skogsbränder rasar runt om i landet – från Norrbotten ner till Småland. Flera av bränderna är inte under kontroll och därför har räddningstjänsten begärt civilt understöd av helikoptrar för vattenbombning. Försvarsmakten har skickat markpersonal till fem platser i landet.

Den extrema värmen sysselsätter räddningstjänsterna runt om i landet. Enligt SVT:s sammanställning pågår minst ett dussintal skogsbränder på lördagseftermiddagen.

Två större skogsbränder pågår just nu i området Kloten i Kopparbergstrakten. Den ena branden är på åtta hektar och den andra något mindre.

Den största branden är i ett otillgängligt område, enligt Martin Duberg inre befäl vid Nerikes brandkår. Ingen av bränderna är under kontroll och de har begärt hjälp med vattenbombning från civila helikoptrar.

Flera bränder orsakade av blixtnedslag

Norr om Filipstad, i Värmland, kom rapporter om fem bränder under lördagseftermiddagen, möjligen orsakade av ett åskväder. Två av bränderna släcktes tidigt, en tredje kunde räddningstjänsten inte finna, medan de två återstående bränderna fortfarande rasar.

I Västmanland pågår fem skogsbränder. Även i Norrbotten, Gävleborg, Västmanland, Uppsala, Dalarnas län pågår skogsbränder. Vissa av dem är under kontroll.

Försvarsmakten har skickat markpersonal till fem platser i landet, bland annat i Älvdalen, uppger Nemo Stjernström, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

Även polisens fjällräddare i Jämtland hjälper till med eftersläckningsarbete.

De italienska brandflygplanen som varit baserat i Örebro under en kort period tidigare i sommar har flugit hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.