De två senaste provtagningarna har visserligen varit fria från spår av sådana bakterier, men felkällan är alltjämt okänd. Fortfarande kloreras vattnet och Åhusborna uppmanas koka det vatten som ska användas som föda även i fortsättningen.
”Våra experter har sökt på bred front och stegvis kunnat utesluta en del orsaker. För närvarande koncentrerar vi oss på en grundlig undersökning av vattentornet”, säger Anna Tengelin Skoog, abonnentchef på Kristianstads tekniska förvaltning.
Kalkavlagringar
Specialiserade dykare, täckta av heltäckande, desinficerade gummidräkter, tog sig runt i vattentankarna för att se om det finns några tecken på läckor, men utan att hitta några.
-Det enda mystiska de hittade var kalkavlagringar längst uppe i tornet, dit vattnet normalt inte når, säger kommunens informationschef Eva Mårtensson till TT.
Avlagringarna ska nu undersökas noggrannare för att man ska kunna fastställa vad som orsakat dem. Även ett stuprör ner till en dagvattenledning inne i tornet ska filmas av dykare.
Små mängder
Eva Mårtensson säger att det är mycket små mängder bakterier som påträffats. I vattentornet har till exempel hittats en enda e-colibakterie. Ingen människa har ännu blivit sjuk av vattnet.
Hon konstaterar också att det vatten som nått abonnenter utan att passera vattentornet aldrig innehållit några bakterier.
-Därför är vattentornet fortfarande huvudmisstänkt nummer ett, säger Björn Carlqvist, avdelningschef vid C 4 Kommunteknik.
Han säger att man kommer att fortsätta jobba med att lösa mysteriet med bakterierna.
-Vi får nu diskutera hur vi ska gå vidare. För oss är det viktigaste att inga abonnenter blir sjuka, säger han till TT.
TT