Foto: TT

Dyrare bo i andra hand

Publicerad

I fjol annonserades över 67.000 andrahandsbostäder på Blocket Bostad. Det är något färre än 2013, men samtidigt har snitthyrorna ökat med sju procent, och någon avmattning är knappast i sikte.

Priset för att hyra en bostad i andra hand steg allra mest i Stockholm, där uppgången var nio procent. I huvudstaden kostar en enrummare i snitt 6 800 kronor i månaden – 2 700 kronor dyrare än snittet för övriga landet.

– Den nya uthyreslagen som trädde i kraft för ett par år sedan gav utvecklingen en skjuts både vad gäller priser och utbud – särskilt i Stockholm, säger Linnéa Aguero, pressansvarig på Blocket Bostad.

Lagen innebar att det blev fritt fram att sätta andrahandshyran efter bostadens marknadsvärde, inte som tidigare efter vad en motsvarande hyresrätt skulle ha kostat. Och med fortsatt dyrare bostadsrätter kan man också räkna med fortsatta stigande andrahandshyror, enligt Aguero.

Den totala andrahandsuthyrningen minskade dock med tre procent i fjol, främst beroende på utvecklingen i Malmö där marknaden backade 26 procent. Det förklaras med att priserna på bostadsrätter där steg i fjol efter en lång tids tröghet.

– Då har man passat på att sälja sin bostad snarare än att hyra ut i andra hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.