Priset på midsommarmaten har ökat. Foto: Janerik Henriksson/TT

Dyrare midsommarmat i år – störst prisökning på jordgubbar

Publicerad

Årets midsommarbord kan bli en dyr historia jämfört med i fjol. Priset på de klassiska matvarorna har ökat med nästan 3 procent, enligt SEB:s midsommarindex.

Den sparsamma midsommarfiraren ska satsa på färskpotatis och skippa jordgubbarna i år.

Priset på färska bär har nämligen stigit med 23,5 procent i maj jämfört med samma period förra året. Även prislappen på kaviar har ökat stort – med 13,9 procent.

– Det finns både coronarelaterade och vädermässiga förklaringar till att det är förhållandevis dyrt i år, men det är inte unikt. Priset på livsmedel går upp och ner, säger Marcus Widen, som sammanställt indexet.

Enligt Marcus Widen beror den stora prisökningen på bär bland annat på att våren varit kall och frostig vilket gått hårt åt de skånska jordgubbarna.

– På det har coronapandemin påverkat importen och tillgången till säsongsarbetare, säger han.

Midsommarhandlar för 900 miljoner

Den enda varan som är billigare i år är potatis i lösvikt, vars pris sjunkit med 6,4 procent. Glass, sill och gräddfil hör till de varor som har lägst prisuppgångar, enligt sammanställningen.

– Potatisarna har blivit billigare eftersom förra årets skördar tog stryk av sommartorkan 2018, säger Marcus Widen.

Svensk Handel bedömer att matförsäljningen ökar med drygt 900 miljoner kronor under midsommarveckan. Trots coronakrisen väntas midsommarhandeln gå starkt även i år eftersom fler ”hemestrar” i stället för att resa utomlands, skriver näringslivsorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.