Inläggen som Busch publicerade har raderats eller redigerats, men uppgifterna om ombudet hade redan fått spridning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ebba Busch förhörs – misstänkt för förtal

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch har i dag förhörts om den infekterade hustvisten och delgivits misstanke om grovt förtal.

– Jag bestrider ju självklart det här, säger Busch efter förhöret.

Frågan handlar om Ebba Buschs inlägg på sociala medier den 19 februari i år, då hon pekade ut den dåvarande hussäljarens ombud som brottslig.

Några dagar senare anmäldes partiledaren för grovt förtal och Anders Jakobsson som är chef för särskilda åklagarkammaren valde att inleda en förundersökning. Tidigare i våras hölls förhör med ombudet och under fredagen förhördes Ebba Busch för första gången i målet. Hon delgavs då formellt misstanke om brott.

– Det här har varit ett väntat förlopp och jag har sett fram emot att få ge min syn på saken och det här är första gången jag har getts möjlighet att göra det, säger Ebba Busch och fortsätter:

– Jag bestrider ju självklart det här.

Hennes advokat Thomas Olsson bekräftar att KD-ledaren nu har delgivits misstanke om grovt förtal.

– Det var ett förhör, det ställdes ett antal frågor och Ebba Busch svarade på dem. Det var ganska efterlängtat att Ebba Busch fick lämna sin redogörelse och mot bakgrund av detta kan vi med tillförsikt se fram emot åklagarens beslut om hur den här utredningen kan fortsätta, säger han.

Åklagaren Anders Jakobsson skriver i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten att han nu kommer att analysera förhöret och sedan ta ställning till handläggningen av den fortsatta utredningen

– Jag vill inte föregå utredningen och kan därför inte kommentera vad som framkom i förhöret. Förundersökningen kan också behöva kompletteras med fler utredningsåtgärder innan den avslutas. När den är klar kommer jag att fatta beslut om att antingen väcka åtal eller lägga ned förundersökningen, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren.

Vad händer om du blir åtalad, kommer du att ta en paus då?

– Jag vet att jag har ett väldigt starkt stöd i partiet och förtroende även i relation till den här frågan, säger Ebba Busch till SVT Nyheter.

Raderade inlägg

Inläggen som Busch publicerade har därefter raderats eller redigerats, men uppgifterna om ombudet hade redan fått spridning.

Hustvisten som Kristdemokraternas partiledare är inblandad i tog sin början i augusti 2020 när hon köpte en fastighet av en 81-årig man utanför Uppsala.

Bara några dagar senare uppgav den äldre mannen att han ångrade affären och att han känt sig bearbetad. Sedan dess har parterna både i och utanför domstol hävdat att de har bättre rätt till fastigheten.

Känslig fråga

Ebba Busch har hela tiden hävdat att allt gick riktigt till när kontraktet skrevs under och hon tillbakavisar också att hon skulle ha begått något brottsligt i förtalsfrågan.

Ombudets målsägandebiträde Fredric Wikman skriver i ett sms till TT innan förhöret: ”Efter förhöret kommer åklagaren att ta ställning till om förundersökningen går vidare eller läggs ned. Jag har väldigt svårt att se att den skulle läggas ned med tanke på hur lagstiftning och rättspraxis ser ut.”

”Ebba Buschs enda syfte med sitt uttalande har varit att ta heder och ära av min klient, vilket är grovt förtal.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.