Åklagaren har inlett en förundersökning mot Ebba Busch gällande grovt förtal. Foto: TT

Förhör i förtalsmålet mot Ebba Busch

Uppdaterad
Publicerad

Förtalsmålet mot KD-ledaren Ebba Busch går vidare. Åklagaren har nu kallat ombudet, som Busch beskrivit som brottslig, till förhör.

– Det känns som ett naturligt steg, säger ombudets målsägandebiträde Fredric Wikman.

Förhöret är inplanerat till efter påsk. Ebba Busch har ännu inte kallats till förhör.

Målet handlar om hur Ebba Busch har uttryckt sig i sociala medier i samband med den hustvist hon är inblandad i. I ett långt inlägg på Facebook och Instagram den 19 februari gav hon sin bild av tvisten men pekade då också ut den 81-årige hussäljarens ombud som brottslig.

Den 3 mars inledde åklagaren en förundersökning mot Ebba Busch för grovt förtal. Hon har inte delgivits misstanke om brott.

Raderat inlägg

KD-ledaren har under utredningens gång raderat den del av inlägget på Facebook som omfattar ombudet och hans påstådda brottslighet. Hon har även helt raderat inlägget på Instagram.

Busch har själv inte velat kommentera händelsen när TT ställt frågor till henne.

– Alla sådana frågor behöver jag tyvärr vara så tråkig att hänvisa till advokat Thomas Olsson. Du kan ställa frågan många gånger, men jag kommer bara hänvisa till Thomas Olsson.

”Upp till åklagaren”

Thomas Olsson:

– Det är upp till åklagaren att besluta om hur han ska gå vidare med förundersökningen och om han ska hålla något förhör med min klient eller lägga ned förundersökningen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.