KD-ledaren Ebba Busch Foto: TT

Ebba Busch anklagas för grovt förtal – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch ifrågasatte ett juridiskt ombud på sociala medier – och pekade ut ombudet för brott som ligger långt tillbaka i tiden.

Nu driver Åklagarmyndigheten en förundersökning om grovt förtal mot KD-ledaren.

  • Förundersökningen rör ett inlägg på Facebook, där Ebba Busch (KD) kommenterade sin infekterade hustvist.
  • I inlägget ifrågasatte Ebba Busch om ett juridiskt ombud kopplat till säljaren verkligen företräder sin klients vilja. Busch skrev också att ombudet tidigare är dömd för brott som ligger långt tillbaka i tiden.
  • En anmälan om grovt förtal lämnades in  – och det pågår en förundersökning ledd av Särskilda åklagarkammaren som ska ta reda på om ett brott har betgåtts som faller under allmänt åtal.
  • SVT Nyheter har varit i kontakt med det utpekade juridiska ombudet, som inte vill kommentera utredningen. Ombudet hänvisar istället till sin advokat.
  • Enligt riksdagen är det inte aktuellt att begränsa Ebba Buschs uppdrag under utredningens gång. En ledamot kan tvingas lämna sitt uppdrag om denne bedöms olämplig för uppdraget genom att begå brott, ett beslut som fattas av domstol.
  • Ebba Busch tillbakavisar alla anklagelser om påstådda brott, och Kristdemokraternas presschef meddelar att partiledaren hänvisar alla frågor om målet till advokat Thomas Olsson.
  • Fredag 2 juli erkänner sig Ebba Busch skyldig till grovt förtal och skriver på ett strafföreläggande, vilket gör att processen inte tas vidare till domstol. Påföljden blir villkorlig dom och 60 dagsböter à 1 000 kronor samt en avgift till brottsofferfonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.