KD vill se underskrifter på ”abortkontrakt”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Busch bjuder in samtliga partier i Sveriges riksdag att skriva under ett kontrakt – för att visa att de vill skydda den svenska abortlagstiftningen. Samtidigt vill flera partier grundlagskydda aborträtten.

– Jag tror att det stora styrkebeskedet vore att skapa trygghet i att de åtta partier som är folkvalda i Sveriges riksdag står bakom svensk abortlagstiftning, säger Ebba Busch under en pressträff. 

På måndagseftermiddagen höll Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch en pressträff angående aborträtten i Sverige, efter att en lagändring i USA:s högsta domstol gjort det möjligt för delstater att helt förbjuda abort. Bland annat riktade Ebba Busch kritik mot Magdalena Andersson och hävdade att statsministern ska ha antytt att det finns ”politiska krafter” som vill upphäva svensk abortlagstiftning.

– Hon vet att noll av åtta riksdagspartier vill skärpa svensk abortlagstiftning eller förändra den. Däremot skapar hon ytterligare oro hos redan oroliga kvinnor när hon säger att samma sak kan hända här, säger hon.

Abortkontrakt ska minska oron

Ebba Busch tog även fram ett ”abortkontrakt” som hon bjöd in alla partiledare i Sveriges riksdag att skriva under. Genom att skriva under kontraktet lovar man att stå bakom svensk abortlagstiftning – och att försvara den om den skulle komma under attack, förklarar hon.

– Jag tycker att det här vore ett utmärkt sätt att skicka en väldigt tydlig signal om att svenska riksdagspartier klarar att häva sig över partipolitiskt käbbel, trots att det är valrörelse.

Flera partier vill grundlagskydda aborträtten

I dagarna har Liberalerna, Centerpartiet, Moderaterna och Miljöpartiet meddelat att de vill se en grundlagsändring för att skydda svensk aborträtt.

”Moderaterna ansluter sig till Liberalernas förslag om att grundlagsskydda kvinnors rätt att göra abort i Sverige. Rätten att själv bestämma över sin kropp och sitt liv är en grundläggande individuell rättighet i en liberal demokrati”, skriver Moderaterna i ett inlägg på Twitter på måndagen.

– Den svenska grundlagen har både rättslig, politisk och symbolisk betydelse, och genom att skriva in rätten till abort och reproduktiv hälsa så får det en enorm omfattande betydelse, säger Annie Lööf till Svenska Dagbladet.

Språkröret Märta Stenevi (MP) skriver på Twitter att även Miljöpartiet vill grundlagskydda aborträtten. Hon passar också på att ge en känga till Ebba Busch.

”Otroligt märkligt initiativ. MP har tagit strid för aborträtten sedan vi bildades”, skriver hon angående Kristdemokraternas abortkontrakt.

På frågan om även Kristdemokraterna vill grundlagskydda aborträtten svarade Ebba Busch att hon kan tänka sig att vara öppen för att titta på det. Samtidigt underströk hon att det tar tid med grundlagsändringar.

– Jag tror att det stora styrkebeskedet vore att skapa trygghet i att de åtta partier som är folkvalda i Sveriges riksdag står bakom svensk abortlagstiftning, säger hon under presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.