Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i SVT:s Morgonstudion om uppdraget för den nya kärnkraftsamordnaren. Foto: Christine Olsson/TT/SVT

Ebba Busch (KD): Carl Berglöf blir ny kärnkraftssamordnare

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) meddelar under en pressträff att Sveriges nya kärnkraftssamordnare blir Carl Berglöf.

– Huvudfokus ska vara att bana väg för ny kärnkraft i Sverige och se till att vi återigen blir en stark kärnkraftsnation, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Ebba Busch meddelade under en pressträff på torsdagen att Carl Berglöf blir nationell samordnare för ny kärnkraft. Uppdraget handlar om att säkra en framtida stabil energiförsörjning i Sverige.

– Jag känner mig väl förberedd för uppdraget, säger Carl Berglöf.

Carl Berglöf har tidigare varit kärnkraftsrådgivare hos branschorganisationen Energiföretagen i Sverige.

– Baskraften i form av kärnkraften, den behövs där om vi ska få tillräckligt med el där det behövs när det behövs och till vettigare priser, säger Ebba Busch i Morgonstudion.

– Vi vet att vinden kommer och går. Vi har inte fullt ut hittat de bästa sätten att lagra det på och det märks ju nu till exempel i volatiliteten i elpriserna, de går upp och ner, säger hon.

Ingen deadline satt

Ebba Busch vill inte sätta något datum för när den nya planerade kärnkraften kan vara på plats.

– Det går inte att sätta något exakt datum. Det är därför det är så förödande att den här kärnkraften försvann. Men det man kan vila tryggt i är vi gör allt vad vi kan för att få på plats ny kraftproduktion som också har den här baskraften 24/7, årets alla dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.