Ebbas Busch (KD) har tidigare medgett att regeringen inte hållit löftet om ett högkostnadsskydd på elpriser. Foto: Marko Säävälä/TT

Ebba Busch om vallöftet: Aldrig lovat pengar innan jul

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet meddelade Tidöpartierna att hushållens ekonomi skulle räddas ”i god tid före jul” om de hamnade i regeringsställning. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) distanserar sig från det som Ulf Kristersson (M) uttalade som ett gemensamt vallöfte.

– Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar finns på kontot innan första november, säger Ebba Busch i Ekots lördagsintervju.

”Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte.” skrev Ulf Kristersson (M) på Facebook en vecka innan valet och sa att han, Jimmie Åkesson (SD), Ebbas Busch (KD) och Johan Pehrson (L) kommit överens.

Löftet gällde även ett införande av högkostnadskydd på elpriser som skulle gälla från den 1 november, något som undertecknades av samtliga partiledare i en debattartikel i DN.

I slutet av november presenterade den nya regeringen en ny modell och det utlovade högkostnadskyddet ersattes med ett elprisstöd. Det stöd som presenterades baserades på 2021 års förbrukning och gällde elområde 3 och 4 i södra Sverige. Stödet förväntas betalas ut i februari 2023.

Nytt stöd

Ebbas Busch har tidigare medgett att regeringen inte hållit löftet om ett högkostnadsskydd på elpriser. På frågan om Ulf Kristersson (M) haft mandat att utfärda ett gemensamt vallöfte om att hushållens ekonomi skulle räddas innan jul är hon svävande.

– Om ett högkostnadsskydd till 1 november, absolut. Sedan har vi förklarat gott och väl varför vi bytt modell men också varför vårt fokus ligger att bygga upp elsystemet, säger Ebba Busch (KD) till Ekot.

I början av 2023 presenterade regeringen ett nytt elstöd för perioden november-december 2022, denna gång inkluderas även norra Sverige. Det nya stödet väntas betalas ut under våren, ett exakt datum finns ännu inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.