Ebba Busch Thor menar att Centerpartiet och Liberalerna har svikit ett viktigt vallöfte. Foto: Foto: SVT

Ebba Busch Thor: Man har brutit sitt vallöfte

Uppdaterad
Publicerad

”Det är att bruka våld på sin egen värderingsmässiga övertygelse.” Så lät det när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor kommenterade uppgörelsen mellan Centern, Liberalerna och Socialdemokraterna.

Det var en besviken Ebba Busch Thor som infann sig i Agenda-studion under söndagskvällen. Fyra månader efter valet ser det ut som att det snart kommer finnas en regering – men inte den som Kristdemokraterna hoppats på.

– Jag känner en väldigt stor sorg och besvikelse, sa hon.

Hon menar att man hade haft större chans att få igenom liberala och borgerliga reformer med Ulf Kristersson som statsminister.

– En hel del av reformerna hade de kunnat få igenom med oss. En del är sådant vi själva drivit, och andra hade vi varit beredda att förhandla om, säger Ebba Busch Thor.

Ökat inflytande

Enligt Ebba Busch Thor kan uppgörelsen leda till att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet kan växa i nästa väl.

– Antingen har man blivit totalt grundlurade från Centerpartiet och Liberalernas håll, eller så har man lyckats förmå Socialdemokraterna att förhandla bort att vara Socialdemokrater, säger hon och fortsätter:

– Det innebär att partier brukar våld på sin värderingsmässiga övertygelse. Det är inte bra i en tid där misstro och missnöje med politiker växer, säger hon.

Hon menar att en regering som möter stort motstånd i att få igenom sin politik behöver avgå.

– Det är farligt att bli mer besatt av att vara emot ett enskilt parti, än att drivas av att få igenom det man tycker är rätt och riktigt. Alla regeringar som tillträder under de här omständigheterna kan tvingas avgå, säger hon.

Inget konservativt block

I och med att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle utgöra högeropposition till en mittenregering har det spekulerats i att de skulle bilda ett konservativt block, något som Ebba Busch Thor inte tror på.

– Nej. Det är inte tre konservativa partier på det sättet. Det kommer att födas en ny borgerlighet ur detta, men just idag är ingen bra dag, säger hon.

”Mycket olämpligt”

När beskedet om överenskommelsen mellan C, L och S kom använde Kristdemokraten Sara Skyttedal ordet ”Quisling” för att beskriva sina tidigare Allianskollegor, något som väckt starka reaktioner.

– Det är mycket olämpligt. Man får förstå att känslorna är starka, men jag har fördömt det ordvalet, säger Ebba Busch Thor.

Hon påpekar att det är en vedertagen synonym för svikare, men tycker att Sara Skyttedal borde gjort ett annat ordval.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet