Ebba Busch Thor, KD: ”Man ska få prata sitt språk och bli förstådd”

Uppdaterad
Publicerad

Uutiset tar reda på vad riksdagspartierna har för ställning till minoritetsfrågor. Vi frågade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor om minoritetsspråksundervisning och äldreomsorg.

– Hur förhåller ni er till att inkludera minoritetsspråk som en del av läroplanen i grundskolan?

–  Vi har inte landat i om vi kommer att rösta för eller emot eller om vi kommer att föreslå någonting annat utifrån det här. Vi vill invänta de sista remissinstanserna innan vi landar ner och ger vårat besked.

Val 2018 – #dinröst

– När det kommer till garantin om modersmålsundervisning i förskolan då?

– Vi kommer att göra vad vi kan för att se till så att förskolorna har tillräckligt små barngrupper och tillräckligt hög personaltäthet för att man faktiskt ska kunna möta alla barns behov. Inklusive de som tillhör nationella minoriteter.

– KD har profilerat sig som familje-, vård och äldrevårdspartiet. Vad skulle ni göra för de äldre som talar ett minoritetsspråk?

– Vi vill säkerställa att det dels finns mer kompetens när det gäller det finska språket och kulturen på fler äldreboenden. Det tro jag att vi bland annat gör genom att tillåta och uppmuntra olika typer av nischningar när det kommer till vårdboenden.

– Men sen handlar det också om att man får fler kommuner som gör riktade upphandlingar. Där man säger att här ska det vara ett boende med finskspråkig kompetens. Även om man bor i en annan kommun ska man kunna flytta till det äldreboendet, kunna känna en trygghet att även på äldre dagar kan man få prata sitt språk och bli förstådd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet