Ebba Busch Thor: Min politik blir inte dålig för att jag får igenom den

Publicerad

Att Kristdemokraterna har öppnat för att börja diskutera sakfrågor med Sverigedemokraterna bottnar i ett radikalt förändrat politiskt landskap, enligt partiledaren Ebba Busch Thor. KD-ledaren utesluter däremot ett budgetsamarbete med SD, säger hon i Morgonstudion.

Att Centerpartiet och Liberalerna valde att lämna Alliansen och nu har ett budgetsamarbete med Socialdemokraterna ändrar helt grunden för Kristdemokraternas möjligheter att få igenom sin politik, menar Ebba Busch Thor.

Sättet att arbeta inom Alliansen har därför förändrats, säger KD-ledaren.

– Därtill har vi gjort en omprövning utav huruvida det bästa sättet att få igenom sin politik är att aldrig någonsin prata med partier som man står långt ifrån ideologiskt.

Så förändringen har skett hos er och inte hos Sverigedemokraterna?

– Grunden i riksdagen har ändrats radikalt och jag har inte sett någon större förändring hos något annat parti. Vi har landat i att om vi ska stå för våra värderingar och få igenom vår politik, som är det riktigt stora löftet till väljarna, då måste vi vara beredda att samtala med parter där vi i vissa fall har helt olika grundingångar i politiken, säger Ebba Busch Thor.

”Svårt att förklara för väljarna”

Att inte försöka få igenom förslag för att man inte vill samtala med alla partier är svårt att motivera, anser Busch Thor.

– Jag har svårt att säga till mina väljare att ”det är fel att få igenom det här förslaget som skulle kunna ge de äldreboendeplatser som behövs” eller ”det är fel att få igenom det här förslaget som skulle kunna göra att vi kan vända på krisen i sjukvården”, för att det kräver ett samtal med Vänsterpartiet eller Sverigedemokraterna, säger Ebba Busch Thor och tillägger:

– Min politik blir inte dålig för att jag får igenom den.

Men ett budgetsamarbete med Sverigedemokraterna är inte aktuellt, uppger KD-ledaren.

– Ska man skriva ihop sig om en budget för ett helt land då tror jag det är bra om man har samma grundingångar, annars kommer det bli väldigt svårt. Så vi är inte intresserade av att skriva en budget ihop med vare sig Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna, eller Sverigedemokraterna. Eller att bilda regering med något av de partierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer