Ebba Busch Thor: Alliansen har en del i poliskrisen

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen har en del i den kris som polisen befinner sig i. Det anser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Nu har man fått en ny rikspolischef som själv är polis, det tror jag är otroligt viktigt, säger hon i SVT:s ”Morgonstudion”.

I dag är det Kristdemokraternas dag i Almedalen. Partiet, som kämpar med svikande opinionssiffror, kommer bland annat att fokusera på sjukvård. I en debattartikel på DN tar Ebba Busch Thor också delvis på sig skulden för den kris som hon anser att polisen befinner sig i.

”Vi måste erkänna att den stora omorganisation som initierades av Alliansen delvis är ett misslyckande”, skriver hon i debattartikeln.

Val 2018 – #dinröst

”Har för dåliga förutsättningar”

Under morgonen gästade Ebba Busch Thor SVT:s ”Morgonstudion” och fick då frågan om vad hon anser har gått snett.

– Det var helt rätt att göra den här omorganisationen och samla polisen under ett paraply med samma styrning. Men vi har en polis i kris därför att man har för dåliga förutsättningar för att göra sitt jobb och man har inte tillräckligt med kolleger. Och framför allt, en del som missades i omorganisationen, är den här lokala förankringen. Och det är en del i att en del kommuner nu väljer att anlita privata väktare i stället. Därför tycker jag att vi behöver erkänna vår del i det men framför allt lämna konkreta förslag på hur vi ändrar de här framåt, säger Ebba Busch Thor.

”Den här regeringen har haft väldigt svårt”

Ebba Busch Thor får också frågan om vilka förslag KD har för att lösa poliskrisen.

– För det första erkänna att vi har en poliskris, det har ju den här regeringen haft väldigt svårt att göra. Nu har man fått en ny rikspolischef som själv är polis, det tror jag är otroligt viktigt. Och jag vill att en kommande Alliansregering verkligen lyssnar till den nuvarande rikspolischefen och ger honom det mandatet han behöver för att skapa bättre lokal förankring så att man verkligen kan komma åt den här kriminaliteten som just nu gör att många vanliga bostadsområden inte är tillräckligt trygga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet