Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skulle frågan komma upp inom EU så är vår hållning att den inte hör hemma på EU-nivå och Alice kommer respektera det som är partiets hållning” – Hör Ebba Busch (KD) om Alice Teodorescu Måwes ställning till dödshjälp. Foto: SVT

Ebba Busch: Var tungt att fatta beslutet om Skyttedal

Uppdaterad
Publicerad

KD-ledaren Ebba Busch säger sig vara övertygad om att nyrekryterade Alice Teodorescu Måwe delar partiets värderingar. Hon beklagar samtidigt att partiet tvingat göra sig av med Sara Skyttedal som EU-toppnamn.

– Det här har varit ett tungt, allvarsamt och ganska sorgligt beslut att fatta, säger Busch i Agenda.

I veckan ersattes Sara Skyttedal (KD) från förstaplatsen på partiets lista till EU-valet. Detta sedan hon sökt uppdrag hos Sverigedemokraterna, enligt uppgifter till SVT Nyheter

Partiet ska ha känt till Skyttedals trevanden sedan en tid, men valde att agera först i slutet av veckan. Hon ersätts av debattören Alice Teodorescu Måwe som inte tidigare varit medlem i partiet.

– Informationen har kommit i olika omgångar. Det är först de senaste veckorna det här har kulminerat och att vi haft den typen av information som gjort att vi på ett bra sätt kunnat fatta beslut om vägen framåt, säger Ebba Busch.

– Det är uppenbart att vi inte varit nöjda med sättet som hon valt att redogöra för de här kontakterna – eller snarare inte redogjort för dem på anmodan.

Busch: Föreslog inte Teodorescu Måwe

Att Alice Teodorescu Måwe, som bland annat tidigare varit anställd av Moderaterna, nästan direkt presenterades som partiets nya toppnamn till EU har fått en del att höja på ögonbrynen.

Ebba Busch uppger att det inte var hon själv som lyfte Teodorescu Måwes namn, men säger sig vara säker på att hon delar Kristdemokraternas värderingar. Detta trots att Teodorescu Måwe tidigare öppnat för att införa aktiv dödshjälp, något hennes nya parti hittills varit helt emot.

– Låt mig vara tydlig. Vi kommer inte att driva frågan om dödshjälp. Skulle frågan komma upp inom EU är vår hållning att den inte hör hemma på EU-nivå och Alice kommer också respektera det som är partiets hållning, säger Ebba Busch.

Se hela intervjun med Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i Agenda på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här är Sara Skyttedal: ”Bråkmakerskan” som ofta har gått före – åt höger. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.