Jeanette Åkerlund tillsammans med sin dotter Ebba, vars grav skändats två gånger på en vecka. Foto: Privat

Ebbas grav skändades två gånger på en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Åkerlund, 11, var ett av offren för terrorattacken på Drottninggatan. Nu berättar hennes mamma att Ebbas grav skändats två gånger den senaste tiden.
– Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet, säger Jeanette Åkerlund till SVT.

För att hedra Ebbas minne brukar folk besöka Ebbas gravplats vid Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Nära och kära men även personer som inte hade någon personlig relation till Ebba besöker platsen.   

Alla inte lika välvilliga

Nu har Ebbas grav skändats vid två tillfällen, berättar Ebbas mamma Jeanette Åkerlund för SVT Nyheter. Första gången Jeanette och Ebbas pappa upptäckte det var i början av juli. 

– Då hade man slagit sönder gravstenen och stulit två bronssparvar som vi hade monterat på stenen. Man slängde runt allt. Vandaliserade hela graven helt enkelt, säger Jeanette Åkerlund. 

Efter en vecka skändades Ebbas grav igen.

– Jag är helt förtvivlad. En kyrkogård ska vara en fridfull plats. Vi som har förlorat våra älskade har lidit och kränkts tillräckligt i det här terrordådet. Vi måste få läka våra sår.

Vill ha ökad säkerhet 

Jeanette Åkerlund har polisanmält båda händelserna. Nu vill hon se att man ökar tryggheten på gravplatser. 

– Jag personligen skulle vilja ha en väktare på plats. Att kyrkogården bevakas av en person.

Citypolisen i Stockholm bekräftar att en polisanmälan gjordes 3 juli men att den är nedlagd då det saknades vittnen och spår att gå vidare med.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet