Ebba skulle ha fyllt 13 år i dag, när domen föll mot Rakhmat Akilov. Foto: Privat/Claudio Bresciani/TT

Ebba Åkerlunds mamma: ”Kommer få leva resten av mitt liv utan Ebba”

Uppdaterad
Publicerad

Elvaåriga Ebba Åkerlund blev yngsta dödsoffret i terrordådet på Drottninggatan 2017. I en kommentarer till SVT Nyheter uttrycker hennes mamma Jeanette besvikelse över skadeståndet, och pappan Stefan säger att han överväger att överklaga.

Allt annat än en livstidsdom mot Rakhmat Akilov var otänkbart för Ebbas mamma Jeanette, skriver hon i en kommentar till SVT Nyheter.

”Den åtalade har berövat mig min dotter och jag kommer att få leva resten av mitt liv utan Ebba.”

Terrordådet i Stockholm

Akilovs önskan om ett tidsbegränsat straff för att få tillbringa tid med sina barnbarn kallar hon ett ”hån” mot dem som genom terrordådet fråntogs den möjligheten.

Liksom flera andra anhöriga så reagerar hon starkt på de skadestånd som utdömts. Anhöriga till dödsoffren hade begärt 300 000 kronor var, men får i stället en mindre ersättning för psykiskt lidande på 60 000 kronor.

”Vad gäller de skadestånd jag begärt så ligger de högre än någonsin tidigare i Sverige, även om de är alldeles för låga för oss drabbade som helt tappar fotfästet vid en livskris som detta terrorbrott innebär”, skriver hon.

”Oerhört kränkande”

De som själva blivit allvarligt skadade under terrordådet får de högsta skadestånden: 150 000 kronor var. De som nästan blivit påkörda men som lyckats fly undan bilen får 125 000 kronor.

Ebbas mamma skriver att hon inte missunnar dem, eller deras föräldrar, någonting. Men hon frågar sig om inte hennes lidande är likvärdigt, och varför hon som aldrig får träffa sin dotter igen inte får det erkännandet.

”Det känns oerhört kränkande och jag förstår inte att man får behandla efterlevande så vårdslöst”, skriver hon.

Ebbas mamma är också kritisk mot svenska myndigheter, som enligt henne inte kunnat skydda sina medborgare eller ge offer tillräckligt stöd.

”Det är en skandal att Sverige inte är tillräckligt rustat för den här typen av attack mot vårt land”, skriver hon.

Pappan överväger överklagande

Även Ebbas pappa Stefan är kritisk till skadeståndsbeloppet som han kallar ”ett stort skämt”. I en intervju med SVT Nyheter jämför han med belopp som utbetalats anhöriga till anhöriga vid terrordåd utomlands.

Pappan framhåller också att svenska staten bär visst ansvar för det som hände. Bland annat pekar han på att Akilov skulle ha utvisats innan dådet, något som aldrig hände. Hade det genomförts så hade dådet kunnat undvikas, resonerar han.

Nu överväger pappan en överklagan och han diskuterar saken med sin advokat. Både vad gäller skadeståndsbeloppet och myndigheternas ansvar.

– Vi diskuterar det med andra drabbade. Så får vi se hur de ställer sig om det blir en grupptalan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet