TT Foto: TT

Ebola och Ukraina vid Wallström-premiär

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket som ska diskuteras när EU:s utrikesministrar samlas i dag. Ebola, Ukraina, Syrien och Irak finns på dagordningen. För Margot Wallström blir det premiär som utrikesminister vid ett EU-möte.

Tidigare har Margot Wallström har varit med som EU-kommissionär vid sådana här möten. Men nu är hon på plats som en av 28 utrikesministrar i ministerrådet.

Ebola kräver mer samordning

Den främsta frågan blir en diskussion om hur EU-länderna ska agera inför den tilltagande ebola-epidemin i Västafrika. Det handlar både om ökade och samordnade hjälpinsatser till de drabbade länderna men också om hur beredskap och skyddsåtgärder i EU-länderna. Den svenska regeringen hoppas att också andra länder ska öka sitt bistånd och vill ha ökad samordning.

Ryssland-sanktioner kvar

I Ukraina fortsätter beskjutning och strider trots avtal om vapenvila. Samtidigt säger bedömare att rysk inblandning i striderna i Ukraina har minskat, och Rysslands president Vladimir Putin har tagits emot vid ett möte med europeiska regeringschefer i Milano i Italien.

Frågan ställs om EU:s sanktioner och bestraffningsåtgärder mot Ryssland ska börja trappas av. Tyska industriorganisationer påstår att tiotusentals arbetstillfällen hotas i tyska företag eftersom sanktionerna försvårar handel och export till Ryssland.

Från Margot Wallström och den röd-gröna regeringen är signalen att man vill fortsätta samma politik som den tidigare regeringen när det gäller Ukraina, och den svenska ståndpunkten inför EU-mötet är att det är för tidigt att nu besluta om slut på sanktionerna mot Ryssland.

Palestina-erkännande

I riksdagens EU-nämnd i fredags kritiserade en majoritet med de borgerliga allianspartierna och Sverigedemokraterna Margot Wallström för att hon vid EU-mötet i dag tänker informera övriga utrikesministrar om att den svenska regeringen planerar att diplomatiskt erkänna Palestina som en stat.

Riksdagsmajoriteten anser att det är fel att EU informeras innan frågan behandlats i utrikesnämnden.

Margot Wallström säger att erkännandet av Palestina ännu inte beslutats, det ska hanteras enligt alla regler och diskuteras in utrikesnämden, men hon anser samtidigt att hon måste kunna informera sina EU-kollegor om den svenska regeringens planer.

– Allianspartierna och SD gick ihop för att lägga munkavle på utrikesministern, men det är närmast genant att jag inte skulle få berätta vad som står i den svenska regeringsförklaringen, säger Margot Wallström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.