– Det är som om EU förbjöd oss att kalla midsommarstänger för midsommarstänger. Foto: TT

Edward Blom rasande över EU:s hårdare glöggregler – kräver ”swexit”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt nya EU-regler får inte aromatiserade viner innehålla något annat än smaksatta råvaror från druvor, vilket gör att flera populära glöggsorter inte längre kommer få säljas i oförändrad form. ”Dra tillbaks eller swexit!!!!” var mathistorikern Edward Bloms reaktion på beskedet.

Den här artikeln innehåller vissa felaktiga uppgifter, läs SVT:s korrigering här.

Julfavoriten glögg har hamnat i EU:s skottglugg efter att nya hårdare bestämmelser har lanserats. Glögg som smaksatts med bland annat whisky och rom får inte längre kalla sig glögg, utan måste byta namn, något som SVT Nyheter tidigare har skrivit om.

Edward Blom gick i taket över EU-beslutet, och skrev på Twitter: ”Nä nu djävlar är det krig! Vi har gjort glögg på sädessnaps & rödvin i 500 år. Dra tillbaks eller swexit!!!!”

”Spelar enorm roll”

Blom klargör att han inte tycker att glöggens vara eller icke vara är något som EU bör lägga sig i, och att frågan har stort symbolvärde.

– Det spelar en enorm roll. Det är en av de drycker som har allra starkast känslomässig laddning för svenskar. Det är drycken till vår stora fest. Det är som om EU förbjöd oss att kalla midsommarstänger för midsommarstänger eller tvingade oss att byta färgnyans på svenska flaggan, säger han till SvD.

Han förklarar även hur viktigt han tycker det är att alla länders historiska drycker ska tillåtas få behålla sin egenart, och anklagar EU för att vara okunniga om glöggens sanna innehåll och historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.