Mer än hälften lever på riksdagens fallskärm

Publicerad

Mer än hälften av de riksdagsledamöter som slutade efter valet i höstas försörjs fortfarande av riksdagen. Det visar SVT:s granskning.

Även bland Moderaterna, arbetslinjens främsta förespråkare, är det drygt hälften av de tidigare ledamöterna som får pengar enligt riksdagens så kallade inkomstgaranti.

77 av 122 före detta ledamöter fick utbetalning i maj enligt riksdagens inkomstgaranti.

I den här gruppen finns till exempel utbildade socionomer, en civilekonom, en tandläkare, en advokat och lärare.

Riksdagens fallskärm används av samtliga Vänsterpartister som slutade i höstas och 86 procent av Miljöpartiets tidigare ledamöter, men även bland arbetslinjens främsta tillskyndare, Moderaterna, är det lite drygt hälften, 52 procent som fortfarande försörjs av inkomstgarantin.

Bara i maj betalade riksdagen ut över fyra miljoner kronor i inkomstgaranti.

Inkomstgarantin ger före detta riksdagsledamöter 80 procent av tidigare arvoden under det första året efter att de slutat. Men för den som hunnit fylla 50 är det möjligt att fortsätta få pengar ända fram till 65-årsdan på en lägre nivå.

Totalt lämnade 122 ledamöter riksdagen i höstas. 77 av dessa får fortfarande (i maj) pengar genom inkomstgarantin från Riksdagsförvaltningens budget. Dessa fördelar sig enligt följande.

• Moderaterna 15 av 29 (52%)
• Kristdemokraterna 6 av 13 (46%)
• Centerpartiet 6 av 13 (46%)
• Folkpartiet 3 av 8 (38%)

• Socialdemokraterna 33 av 42 (79%)
• Vänsterpartiet 8 av 8 (100%)
• Miljöpartiet 6 av 7 (86%)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet