Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S). Foto: TT/Susanna Pettersson Öste

Efter bakslaget med nya terrorlagen – översyn av terrorlagstiftningen skjuts upp

Publicerad

Terroristbrottsutredningen, med uppdrag att föreslå en effektivare terrorlagstiftning, skjuts upp. Den skulle ha presenterats i morgon,fredag, men efter att regeringen backat på lagförslaget om att kriminalisera samröre med terrororganisationer, måste förslaget vänta.

I februari 2017 gav regeringen departementsrådet och straffrättsexperten Maria Kelt uppdraget att se över det ”lapptäcke” som den nuvarande terrorlagstiftningen kan beskrivas som.

Den har tillkommit vid olika tillfällen och är spridd i olika lagar, vilket gjort lagstiftningen komplex och svår att överblicka. Utredningens uppdrag är att skapa en tydligare terrorlagstiftning

”Tar helhetsbegrepp”

– Vi tar nu ett välbehövligt helhetsgrepp för att ge polis och åklagare bättre förutsättningar att bekämpa terroristbrottslighet samtidigt som rättssäkerheten ökar, sa justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) när uppdraget presenterades.

Lagförslaget att kriminalisera samröre med terrororganisationer skulle ha varit en del i terroristbrottsutredningen, men då regeringen på onsdagen drog tillbaka lagförslaget efter kritik från lagrådet är det nu oklart när terroristbrottsutredningen blir klar.

– Närmare besked om när överlämnandet kan ske väntas inom kort. Möjligen redan under nästa vecka, skriver utredningssekreterare Martin Rhodin till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.