Statsminister Stefan Löfven. Foto: TT/Stina Stjernkvist

Regeringen drar tillbaks förslag till ny terrorlag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen backar på förslaget att göra det straffbart att gå med i terrororganisationer, uppger Ekot. Beskedet kommer sedan Lagrådet underkände förslaget för en tid sedan.

Lagrådet underkände förslaget och anser att det står i strid med den grundlagsskyddade föreningsrätten.

Efter att regeringen övervägt situationen drar den tillfälligt tillbaka sitt förslag att kriminalisera medlemskap i en terrororganisation.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Ekot att regeringen söker olika vägar framåt för att förslaget ska hålla sig inom grundlagen.

– Vi kommer att lägga fram ett omarbetat förslag under våren och sedan gå till Lagrådet så fort som möjligt, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Sveriges Radios Ekot på onsdagskvällen.

Han kan dock inte säga något om hur lång tid det kommer att ta för regeringen att arbeta fram ett nytt förslag.

– Det kommer att ta längre tid än vi trodde från början.

– Jag vill inte sätta någon tidsgräns i dag, säger Morgan Johansson (S) till Ekot.

”Ett praktfiasko”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är kritik efter dagens besked:

– Jag tycker det är väldigt märkligt att regeringen har haft två år på sig och inte har kommit ett enda steg längre. Om det kräver grundlagsändringar kommer det ta ytterligare fyra-fem år innan det kommer på plats och det är väldigt bekymmersamt.

Mats Knutson, SVT:s politiska kommentator, beskriver det som ett tydligt bakslag för regeringen.

– Det här ett praktfiasko både för regeringen och för Stefan Löfven, som länge har talat om hur viktig lagändringen är. Det finns en bred majoritet i riksdagen för det, regeringen har förberett och utrett i två år och nu faller allt platt i marken och ingen vet när det kan komma att införas, säger han i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer