Motorcykelintresserade göteborgare hade chansen förra helgen. Nu har det blivit stockholmarnas tur: 115 motorcyklar av senaste modell finns att provköra på det gamla flygfältet i Barkarby.
Först kök – sedan mc
-Motorcykelintresset verkar vara på uppåtgående igen. Efter lågkonjunkturen så ska folk först ha ny bil och nytt kök, sedan är det dags för ny mc, säger Per Johansson.
Han är vd på moped- och motorcykelbranschens riksförbund och hoppas på en rejäl försäljningsökning 2011. Och att döma av förra helgens mc-happening i Göteborg har han rätt.
Där fanns drygt etthundra motorcyklar av senaste årsmodell inne för provkörning. Facit blev tio tusen provkörningar på sammanlagt 1801 mil! Samma motorcyklar plus ytterligare några stycken står nu uppställda på det nedlagda flygfältet i Barkarby.
Mobil mc-besiktning
Och intresset är stort. Inte minst då Bilprovningen rullat ut sin mobila besiktningsstation och hundratals mc-entusiaster ser chansen att kombinera nytta med nöje. Besiktiga den egna mc:n för att sedan provköra det senaste.
-Roligt att kunna testa och jämföra så många olika motorcykeltyper som man normalt inte kör, säger Jessica Bankler som oftast kör enduro (terränggånde motorcyklar som även kan användas på vanlig väg). I dag prövar hon det mesta, bland annat en italiensk scooter i retromodern stil.
Nöje – inte nytta
Just scootrar, EU-mopeder och andra ”pendlar-motorcyklar” är det som hållit mc-branschen flytande under krisåren. Annars är svenska motorcyklister mer ute efter nöje än nytta – mc-åkandet är en hobby.
-I Europa säljs mest små motorcyklar anpassade för pendling i stadstrafik. I Sverige har det varit glidarhojar med mycket krom och stora motorer som gällt, säger Per Johanson på branschorganisationen.
Trendbrott
Nu tycker han sig dock ha sett att intresset för mindre motorcyklar börjar ta fart i även i Sverige. Försäljningsstatistiken toppas av scootrar, motarder (mindre, smidiga men ändå snabba motorcyklar för stadstrafik och mindre landsdvägar) och ”nakna” bruksmotorcyklar.
Att köpa en ny motorcykel är dock ingen billig affär. Ett fåtal modeller kostar under 50.000 kronor, och då handlar det uteslutande om små, motorsvaga fordon för stadsbruk.
Dyraste hojen? Amerikanska Boss Hoss med V8-motor på 355 hästkrafter. Prislapp: 511.000 kronor. Någon som vill provköra?
Johan Juhlin, Rapport