Foto: Christine Olsson/TT, Johan Nilsson/TT, Lantmännen

Efter fjolårets katastrof – nu återhämtar sig skörden

Publicerad

Efter den sämsta skörden på över 50 år är nu årets skörd tillbaka på normal nivå. Samtidigt är många lantbrukare bättre förberedda om en ny torka kommer.
– Läget hade varit mycket allvarligt om vi fått ytterligare en torrsommar, så det är väldigt skönt att vädret varit med oss hittills i år, säger Mikael Jeppsson, spannmålschef på Lantmännen, som idag presenterar årets skördeprognos.

En vår och försommar som både var kylig och regnig är kanske inte allas dröm. Men för lantbrukarna i landet var det nödvändigt. Efter den tuffa sommaren i fjol med värme och torka hade många lantbrukare det svårt.

– Många hade, och har, ekonomiska problem efter den dåliga skörd som fjolåret gav, så läget är ansträngt. Därför är det helt nödvändigt för många lantbrukare att sommaren är mer regnrik, säger Mikael Jeppsson.

Skördeprognosen i år för spannmål, oljeväxter och trindsäd kommer ligga något över femårssnittet. Totalt beräknas cirka 6,3 miljoner ton skördas. Jämfört med fjolårets cirka 3.5 miljoner ton.

Mer förberedda

Många lantbrukare är även bättre förberedda när nästa torrsommar kommer. Det kan handla om att sätta grödor som inte är så torrkänsliga och att inte sälja för tidigt.

– Jag tror många är mer försiktiga i sina beslut när man nu ser vilken roll vädret kan spela. Exempelvis säljer man normalt sett en del av sitt spannmål innan skörden när prisnivån är bra. Det har man även gjort i år men i mindre omfattning för man har varit osäker på vilken skörd man kommer få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer