SVT Västernorrlands reporter Ylva Holmgren på plats i Sundsvall. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter förra veckans snökaos – nytt oväder på gång i norr

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väntar stökigt väder i stora delar av Norrland. SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm i Norrbotten och snöfall i Västerbotten och Västernorrland. På flera håll kan flera decimeter snö falla på kort tid.

Förra veckans snökaos har knappt hunnit lägga sig när nästa oväder nu är på väg in över Norrland.

– Under dagen breder ett rejält snöområde ut sig och pumpar in stora mängder snö. Det är kombinationen av mycket snö och kraftig blåst som ställer till det, säger SVT:s meteorolog Maria Augutis.

I flera kommuner pågår fortfarande arbetet med att forsla bort snö dygnet runt.

– Under förra veckan föll det riktigt stora snömängder i mellersta och norra Norrlands kustland, nu är det återigen det här området som drabbas. Det kommer bli ett riktigt stökigt dygn i stora delar av Norrland, säger Maria Augutis.

”Ska inte ge sig ut att köra om man inte måste”

Lokalt kan mellan två och fyra decimeter snö falla på kort tid. Samtidigt väntar kraftiga vindar och storm på flera håll i norra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i Norrbottens län och för snöfall i Västerbotten och Västernorrland.

– Längst kusterna är det frisk och hård pålandsvind. Kombinationerna av kraftig vind och snö leder till drivbildning, snödrev och dålig sikt. Man ska inte ge sig ut att köra om man absolut inte måste, säger Maria Augutis.

På grund av det kraftiga ovädret kommer all tågtrafik i Norrbotten att ställas in från fredagsmorgon till söndagskväll. Samtidigt varnar Trafikverket för ett besvärligt läge i trafiken och avråder trafikanter från ”icke nödvändiga resor”.

”Är som en tvåstegsraket”

I fjällen blir det ännu blåsigare. Under kvällen och natten kan det bli storm i norra Lapplandsfjällen och lokalt väntar orkanbyar.

Snöfallet och den kraftiga blåsten ser ut att hålla i sig under hela kvällen och under stora delar av natten.

Under fredagen väntas ovädret avta, men det kommer att vara fortsatt blåsigt på flera håll.

– Under natten mot lördagen kommer sedan en till puls av kraftig snö. Det är som en tvåstegsraket. I slutet veckan skulle östra Norrland kunna ha fått en meter nysnö, säger Maria Augutis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer