Helikoptrar hjälper till att röja ledningsgatorna från nedfallna träd Foto: Per-Erik Ström/SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Väderkaos i Västernorrland – följ utvecklingen här

Uppdaterad
Publicerad

Ett rejält snöoväder härjade i Västernorrland förra veckan – och under onsdagen drog ett nytt snöoväder in och en klass 2-varning utfärdades för stora snömängder och blåst som varade hela fredagen. Se SVT Nyheter Västernorrlands rapportering om vädret här.

Har du själv film eller bilder på läget hos dig? Mejla oss på vasternorrland@svt.se!

Snöoväder över Västernorrland – följ vår direktrapportering

Hundratals elabonnenter har varit strömlösa i länet under lördag morgon och förmiddag. Bolaget Eon har personal ute tillsammans bandvagnar, skotrar, drönare och där så behövs, sprängutrustning. De flyger även med helikoptrar under dagen i bland annat:

Timrå: I och runt Stavreviken, Uddefors, Söråker

Härnösand: Viksjöområdet

Örnsköldsvik; Området runt Sidensjö, Ulvön

Sollefteå: Området runt Resele och Näsåker

Kramfors: Finnmarken, Högbonden, Nordingrå, Docksta, Ullånger, Nyland

Kunder som är strömlösa en längre period erbjuds hotellboende.

Ann-Chartin Bengtsson • Hej SVT! Tack för att ni har denna App🙏 så bra kunna följa av det som händer i länet/ och övrigt i Sverige. Nu undrar jag om ni fått in något om ”blixt/åska” runt Skönsmon med omnejd? Jag bor på Skönsmon och jag upplevde något som kan härröras kring åska/blixt kring 18.30.. det lyste upp rejält i mitt V-rum och därefter ett mullrande likt åska/snöras av stor dignitet..!! Har ni fått in något kring detta?

Ursäkta för sent svar – vi kan inte säga exakt var det åskat i länet, men åskat har det gjort! Bland annat i Sollefteå.

SMHI har tagit bort varningen för Västernorrlands län. Det är fortfarande mycket besvärligt väglag på flera väger, inte minst runt Sollefteå, på lördag morgon. Kör försiktigt!

Totalstopp på E4 norr om Ullånger

En lastbil har kört in i ett sidoräcke på E4 strax norr om Ullånger. Larmet kom in 18:40 och det är totalstopp i båda riktningarna på E4 för närvarande uppger räddningstjänsten, Det är oklart hur lång tid det kommer att ta att bärga lastbilen från platsen. Enligt räddningstjänsten ska lastbilschauffören ha klarat sig utan några fysiska skador. Precis som på många andra håll är det mycket svårt väglag på grund av snöstormen.

Trafikverket skriver bara om begränsad framkomlighet och räknar med att arbetet på vägen ska vara klart strax före klockan 20.

Trafikolycka med flera fordon i höjd med Birsta norr om Sundsvall. Norrgående körfält är påverkat och framkomligheten är begränsad under bärgningsarbetet, uppger Trafikverket som räknar med att vägen är fri igen klockan 19.00.

Ingen människa blev skadad enligt räddningstjänsten.

Busstrafiken ställs in i hela länet utom Ånge

Vädret fortsätter ställa till det i kollektivtrafiken. Nu meddelar DinTur att busstrafiken är inställd från lite olika tidpunkter i de olika kommunerna i dag fredag. Alla kommuner berörs utom Ånge.

Sundsvall och Timrå inställt från klockan 14.

linje 201 Sundsvall- Härnösand inställd från 16.15

Härnösand inställt från klockan 14:30, med undantag av linje 90 Härnösand – Sollefteå, linje 520 Härnösand – Antjärn, linje 516, 517, 518 längs E4 Härnösand - Älandsbro.

 Kramfors inställt från klockan 14:30, med undantag av linje 90 Härnösand – Sollefteå och linje 202 Kramfors – Ullånger.

Sollefteå tätort inställt från klockan 16:15.

 Örnsköldsviks tätort inställt från klockan 15:30.

I morgon lördag 23 januari beräknas bussarna gå enligt tidtabell i hela länet.

Förseningar och inställda avgångar kan förekomma. Följ trafikläget på www.dintur.se och på appen.

 På E4 mellan Timrå och Torsboda rapporteras det vara mycket vatten på vägen och fläckvis mycket halt. Se upp!

Underkylt regn orsakar mycket halt väglag i området i och kring Sundsvall. Den varningen kommer från Sveriges radios trafikredaktion.

Nu är E4 söder om Vattrång, mellan Sundsvall och Hudiksvall, öppen i båda riktningar efter bärgningsarbetet av lastbilen.

"Undvik att ge dig ut på vägarna om du inte måste." Den uppmaningen kommer nu från länsstyrelsen i Västernorrland efter SMHI:s klass 2-varning. Varningen gäller från sent på fredagen till lördagsmorgonen, främst i östra Ångermanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet