Efter att ha fått granskningen presenterad för sig av Riksrevisonen vänder sig utskottsledamöter från fem av de sju partierna mot att myndigheten gjort långtgående generaliseringar av de fåtalet projekt som granskats.
-Man drar alldeles för långa slutsatser av alldeles för tunt och tendensiöst material, säger Veronica Palm (s), ledamot i utrikesutskottet.
Kända riskprojekt
Totalt finansierar biståndsmyndigheten Sida 6.000 biståndsprojekt. Riksrevisionens medarbetare specialgranskade femton satsningar varav tio var kända försenade riskprojekt.
Vid granskningen av projekt i länder som Namibia, Sydafrika, Kenya och Tanzania fann revisorerna belägg för korruption i flera projekt och Riksrevisionen riktade skarp kritik mot Sida för otillräcklig internkontroll och ”näst intill obefintligt” skydd mot oegentligheter.
-Det är inget generellt för alla 6.000 projekt och det blir tokigt när man ger den bilden och det var det man gjorde, säger Lars Lindén (kd), ledamot i utrikesutskottet.
Beklagliga uttalanden
Kritikerna menar också att medieuttalande från Riksrevisionen ger en felaktig bild av hur biståndet fungerar i stort.
-I vissa intervjuer har det gjorts uttalanden som går längre än vad som bottnar sig i rapporten och det är beklagligt, säger Ginna Funnemark, revisionschef vid Riksrevisionen.