Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varningen från SMHI: Kraftiga skyfall och stora mängder regn. Foto: TT

Efter hettan – SMHI varnar för skyfall

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har under fredagen utfärdat gula varningar för skyfallsliknande regn i området kring norra Götaland och södra Svealand.

– Efter den extrema hettan kan vi vänta oss mer ostadigt väder, säger Emma Härenstam, meteorolog på SVT.

Efter dagar av höga temperaturer väntar nu ett mildare väder. Under fredagen utfärdar SMHI gula varningar för skyfall i mellersta Sverige.

Områden som väntas beröras av skyfallet är nordvästra Västra Götalands län och en stor del av Värmlands län. SMHI har även gått ut med en varning över norra Götaland, Södermanland, Örebro och Västmanlands län.

Risk för översvämning

SMHI varnar för regn och åskskurar som väntas växa till sig under eftermiddagen. Lokalt kan det bli kraftiga skurar och stora mängder regn på kort tid med risk för översvämning.

– Varningen är utfärdad i dessa områden, men det är inte omöjligt med kraftiga lokala skurar även längre norr eller österut, säger SVT:s meteorolog Emma Härenstam.

Hur vanligt är det med skyfall?

– Det är ett relativt vanligt fenomen när svalare luft pressar på och varmare luft möter kall luft. Det blir en så kallad hävning av luften och den varma luften tvingas uppåt och bildar regn och åskskurar, Säger Emma Härenstam

Mer ostadigt väder

SMHI:s definition av skyfall är en uppmätt regnmängd på minst 50 millimeter på en timme eller minst en millimeter per minut.

– Efter den extrema hetta som vi ändå har haft så blir det nu en ganska stor temperatursskillnad mellan luftmassorna. Då kan vi vänta oss ett mer ostadigt väder under några dagar och mildare temperaturer över landet, säger Emma Härenstam.

Vad är en gul varning?

Gul varning är SMHI:s lägsta varninsgrad och innebär följande:

  • Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.
  • Vad ska du göra?Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.
  • Vad ska offentlig verksamhet göra?Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Källa: SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.