Amir från Sverige säger att det blir en stor extra kostnad för familjen om de måste köpa nya flygbiljetter på grund av det indragna trafiktillståndet. Foto: Privat, Lars Pehrson/SvD/TT

Svensk familj fast i Iran efter indraget flygtillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Amir och hans familj flög till Iran i december. Familjens bokade hemresa den 18 februari är nu inställd efter Transportstyrelsens beslut om att tillfälligt dra in trafiktillståndet för Iran Air.
– Det här blir mycket besvär för oss och en stor extra kostnad, säger han.

Onsdagen den 8 januari sköts ett ukrainskt flygplan ner efter att ha lyft från flygplatsen i Teheran, Iran. Alla 176 personer ombord omkom.

Två dagar senare beslutade Transportstyrelsen i Sverige, som enda land i världen, att tillfälligt dra in trafiktillståndet för Irans nationella flygbolag Iran Air. Inga direktflygningar mellan Sverige och Iran är tillåtna.

Beslutet har ställt till problem för Amir och hans familj som flög från Göteborg till Teheran vid jul.

– Nu är vårt returflyg med Iran Air den 18 februari, direkt från Teheran till Göteborg, inställt på grund av Transportstyrelsens beslut, säger han.

Som situationen är just nu kommer det att innebära stora kostnader för familjen, säger Amir.

– Vi kanske måste köpa nya flygbiljetter och då blir det inte direktflyg. Vi kanske måste mellanlanda i Istanbul eller Qatar. Det blir en stor extra kostnad för oss.

Amir och hans familj från Sverige är oroade över hur de ska komma hem från Iran utan extra kostnader efter att deras flygning ställts in på grund av Transportstyrelsens indragna trafiktillstånd för Iran Air. Foto: Privat

Kontaktat flygbolag och myndigheter

Amir berättar för SVT Nyheter att han har varit i kontakt med både det berörda flygbolaget, Transportstyrelsen och Konsumentverket.

– Vi har ringt Iran Air och de säger att det inte är deras fel och väntar på att Transportstyrelsen ger tillåtelse att flyga igen. Om det inte går kommer de att betala tillbaka returkostnaderna eller så får vi flyga till Amsterdam och sedan köpa egna flygbiljetter därifrån till Göteborg, säger han.

Konsumentverket i Sverige meddelar på sin hemsida att det finns tre alternativ: få tillbaka kostnaden för den biljett som inte går att utnyttja, få resan ombokad så fort som möjligt eller få resan ombokad till ett tillfälle som passar resenären.

Transportstyrelsen: För dialog med iranska myndigheter

Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen, säger att man för en dialog med iranska myndigheter och följer utvecklingen varje dag.

– Vårt syfte är att värna om passagerarnas trygghet och därför har vi fattat beslutet. Det är tråkigt och vi gör naturligtvis vad vi kan för att inte förlänga detta i onödan, säger han.

Kan du säga när det indragna tillståndet hävs?

– Nej. När vi har granskat den information som vi har så kommer vi att återkomma. Jag kan inte lova någonting, säger Gunnar Ljungberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer