En man i Kanada tittar på foton av några av de 176 människor som dog när Iran sköt ned ett ukrainskt passagerarplan. Foto: Daryl Dyck TT/AP

Iran: Ukrainska planet sköts ned med två robotar

Uppdaterad
Publicerad

Det var två och inte en luftvärnsrobot som avfyrades när iranska militären tidigare i januari sköt ned ett ukrainskt passagerarflygplan. Det uppger iranska medier, och uppgiften ska ha bekräftats av iranska luftfartsmyndigheten.

Utredare har kommit fram till att två stycken Tor-M1-robotar avfyrades mot planet, enligt en preliminär rapport som publicerats på iranska luftfartsmyndighetens sajt. Det rapporterar tyska Deutsche Welle, som tillägger att utredningen uppges fortfarande pågå.

Uttalandet förefaller bekräfta de uppgifter som redan tidigare rapporterats av The New York Times. Den amerikanska tidningen rapporterade redan för en vecka sedan att två robotar avfyrats, med cirka 30 sekunders mellanrum.

Luftvärnsrobotarna är en modell av kortdistansrobot som utvecklats av Sovjetunionen för att skjuta ned flyg eller kryssningsrobotar.

Flight PS752 kraschade snart efter avgång från den iranska huvudstaden Teheran, på väg mot den ukrainska huvudstaden Kiev. Ombord fanns 167 passagerare och nio ur besättningen, enligt officiella uppgifter. 17 av dem som dog i kraschen var hemmahörande i Sverige.

Iranska myndigheter uppgav inledningsvis att flygplanet fått motorproblem, men erkände sedan att man skjutit ned planet av misstag. Passagerarflygplanet ska uppfattats som ett ”fientligt mål” i det uppskruvade läget gentemot USA, enligt Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.