Den politiska vilden Amineh Kakabaveh säger att hon inte längre stödjer Socialdemokraterna. Foto: TT

Efter Kakabavehs krav – vårbudgeten kan avgöras genom lottning

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh säger att hon inte kommer att stödja Socialdemokraterna i kommande omröstningar, om de inte lever upp till överenkommelsen som slöts i höstas. I förlängningen kan nu Socialdemokraternas vårbudget falla – och behövas avgöras genom lottning.

Den tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh kommer inte att ge Socialdemokraterna stöd i en avgörande omröstning för vårbudgeten, det säger hon till Ekot.

Anledningen är att hon inte tycker att partiet levt upp till den överenskommelse som de slöt upp om i höstas, när Amineh Kakabaveh gav stöd för Magdalena Andersson i statsministeromröstningen.

”Kommer man inte fullfölja hela överenskommelsen kommer jag inte ge stöd i avgörande omröstningar”, säger Amineh Kakabaveh till Ekot.

Det handlar främst om missnöje över hur medlemmar och sympatisörer till YPG behandlas i Sverige, där Kakabaveh tycker kurdiska medlemmar ska behandlas bättre och att regeringen inte ska ge efter för turkiska krav. Turkiet klassar YPG som terrorister men det gör inte Sverige, vilket därför har fått Turkiet att bromsa den svenska Natoansökan.

S hoppas på en lösning

Enligt socialdemokraten Kenneth G Forslund, ordförande i riksdagens utrikesutskott, har överenskommelsen med Kakabaveh fullöljts.

– Det har varit ett antal möten och seminarier, och vi har haft särskilda möten med den samlade oppositionen i Syrien som kunnat samlas för att diskutera och förhandla gemensamma lösningar för framtiden, säger han till TT.

Han tror att tvisten med Amineh Kakabaveh ska lösas.

– Vi får fortsätta att prata och jag tror att vi ska hitta varandra i det här, säger han.

Lotten kan avgöra

För att hennes röst ska spela någon roll i den kommande omröstningen om regeringens vårbudget måste dock Centerpartiet rösta aktivt för regeringens budget. Lägger C i stället ned sin röst som i höstas, spelar Kakabavehs röst ingen roll. Då vinner motförslaget från M, SD, KD och L.

Centern har inte sagt hur de ska rösta. Om de röstar för regeringens budget och Kakabaveh lägger ned sin röst, blir det 174-174 i omröstningen, givet att den avhoppade SD-politikern Roger Richthoff röstar med de borgerliga.

Då avgör lotten vilket av de två budgetalternativen som vinner.

SVT söker Amineh Kakabaveh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.