Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– vi ska se till att försvåra så att de inte förstör för samhället och att det dödliga våldet reduceras, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren. Foto: Per Nilsson/SVT

Efter kritiken mot polisen: Nu föreslås mentorskap

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser vittnar om en myndighet som saknar förutsättningar att kunna utreda gängskjutningar. Det avslöjar Svenska Dagbladet som i veckan publicerade en granskning av polisens utredningsverksamet.

Men Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och erfaren utredare av mord i gängmiljöer, menar att det finns metoder för att öka uppklarningen och lyfter mentorskap som ett sätt att få fler duktiga utredare.

Bara ett av fem gängmord klaras upp och nu växer kritiken inom polisen som känner en allt större hopplöshet inför uppgiften att utreda mord kopplade till gängkriminalitet.

Bland de 15-tal personer som SvD har pratat med i samband med granskningen finns bland annat utredare, förundersökningsledare och tidigare chefer inom grova brott. Tillsammans målar de upp en samstämmig bild av bristerna i utredningsarbetet – och det handlar inte om bristen på resurser.

– Jag håller inte med om att det är resursbrist som är orsaken. Jag tycker att vi är felorganiserade, säger Jacob van Rooij som tidigare lett utredningar mot organiserade nätverk, till tidningen.

Saknas kunskaper

Kritiken inifrån polisen handlar bland annat om att myndigheten befinner sig i en situation där mordutredningar måste anpassas till vad personer i en utredningsgrupp kan, och inte till vad som borde göras.

En annan av de som intervjuats i granskningen berättar att hen fick ansvara för en hel utredning, eftersom gruppen bestod av en civilanställd som varken kunde tala eller skriva på svenska och en nyutexaminerad polis med sex veckors erfarenhet. 

– Hur skulle jag kunna lösa ett mord med de här personerna? I bästa fall hade de kunnat hitta en bortsprungen katt. Jag fick detaljstyra allt.

Sänkta antagningskrav

SVT har tidigare rapporterat om att det begåvningstest som sökande till polisutbildningen måste göra har blivit lättare. I praktiken innebär det att kraven för att bli polis har sänkts ytterligare, detta sedan 2016 när kraven senast sänktes.

Förespråkar mentorskap

Gunnar Appelgren arbetar med att utveckla polisens arbete vad gäller den här typen av brottslighet. Han förstår den frustration som nu kommer från polisens håll och tror att den snabbaste vägen till att få fler duktiga utredare är mentorskap.

På så sätt skulle polisen kunna arbeta smartare och samtidigt prioritera de brottstyper och individer som gör mest skada, menar han. Han påpekar samtidigt att det alltid kommer att finnas ungdomar som ingår i kriminella gäng eller nätverk.

– Det kommer vi aldrig kunna krossa. Men vi ska se till att försvåra så att de inte förstör för samhället och att det dödliga våldet reduceras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.