Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisens förslag: Modernisera kraven på nya poliser

Publicerad

Kraven på den som vill bli polis behöver bli mer moderna. Det är ett av budskapen i det förslag som Polismyndigheten nu ska ta ställning till.

- Vi har lagt ett förslag som kommer att beslutas om inom kort, någon gång i september tror vi, säger Max Lutteman, polismästare.

Han ansvarar för uppdraget att attrahera och behålla medarbetare inom Polisen, och har nyligen lämnat in ett förslag om hur man skulle kunna uppdatera antagningen.

– Om det beslutas så kommer det bli justeringar, förändringar. Absolut inga kravsänkningar, men vi kommer att modernisera kravprofilen, säger han.

Den nuvarande kravprofilen, det vill säga vilka egenskaper som anses vara viktiga hos en polis, bygger på ett tio år gammalt underlag. Det har man nu sett över. Bland annat har en grupp forskare fått i uppgift att undersöka hur en alternativ antagningsprocess skulle kunna se ut.

Sänker inte kraven

Exakt vad förslaget innehåller, eller hur de vill att den nya kravprofilen ska se ut, vill Max Lutteman inte gå in på förrän ett beslut är fattat. Men han är tydlig med att det inte är aktuellt att sänka kraven på de som ska bli poliser.

En kartläggning som SVT har gjort visar att personer med utländsk bakgrund har svårare att klara testerna till polisutbildningen. Samtidigt har Polisen ett uttalat mål om att rekrytera fler poliser med utländsk bakgrund, och enligt Max Lutteman har det funnits med i arbetet med det nya förslaget.

– Mångfaldsfrågan och jämställdhetsfrågan är en viktig del, så det har funnits med i arbetet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer