Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljöpartiets språkrör sitter kvar Foto: SVT

Efter låga valresultatet: Miljöpartiets språkrör har inga tankar på att avgå

Publicerad

Miljöpartiet tappade över en tredjedel av sina väljare från 2014 i årets val och är nu riksdagens minsta parti. De båda språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin säger sig dock känna fortsatt starkt mandat inifrån partiet och planerar att fortsätta leda Miljöpartiets arbete in i den kommande mandatperioden.
– Jag tänker kämpa med varenda cell i min kropp, säger Gustav Fridolin i SVT:s Morgonstudion, angående partiets roll i den pågående regeringsbildningen.

I årets val blev Miljöpartiet riksdagens allra minsta parti efter att ha fått 4,4 procent av rösterna – ett tapp med 2,5 procentenheter sedan valet 2014.

Röster inom partiet har talat om en ”valkatastrof” och de båda språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin har ifrågasatts. I en artikel i Svenska Dagbladet veckan efter valet ställde flera avgående riksdagsledamöter krav på en extra partikongress för att avgöra språkrörens framtid.

–  De personerna har haft en väldigt kritisk inställning till regeringsmedverkan under hela mandatperioden. Den kritiken har funnits hela tiden, säger Isabella Lövin i SVT:s Morgonstudion på tisdagen.

– Inifrån partiet har vi inte alls den diskussionen, utan diskuterar hur vi ska fortsätta göra största möjliga skillnad med den gröna politiken.

”En överlevnadsfråga”

Hur gärna vill du vara kvar som språkrör?

– Jag vill absolut vara kvar och göra allt vad jag kan för att vi ska ha en omställning till ett fossilfritt samhälle. Det är en överlevnadsfråga för planeten och framtida generationer. Det är därför Miljöpartiet finns. Jag ska göra mitt yttersta för att bidra till det, säger Lövin.

”Ett starkt mandat”

Gustav Fridolin valdes som språkrör för Miljöpartiet 2011 och måste enligt partiets egna stadgar avgå under kommande mandatperiod.

– Jag får sitta till senast 2020. Just nu är jobbet att ta de här ganska svåra samtalen med andra partier. Det känner Isabella Lövin och jag att vi har ett starkt mandat från partiet att göra, säger Gustav Fridolin i Morgonstudion.

– Vi måste säkra att miljön har en plats vid bordet, det är så lätt för de andra partierna att glömma den frågan när vi inte är där.

– Jag är också orolig på riktigt för vad den här regeringsbildningen handlar om. Vi har länder i Europa där vi nu ser hur en nyauktoritär högervåg leder till att grundläggande fundament i demokratin som rättsstaten, pressfriheten och organisationsfriheten är under attack. Jag tänker kämpa med varenda cell i min kropp för att den typen av regering inte får inflytande i Sverige, säger Fridolin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet