Arkivbild: I flera år har antalet barnfamiljer som vräks minskat men nyligen varnade Kronofogden för ett trendbrott. Foto: Hasse Holmberg / TT

Efter lång nedgång – allt fler barnfamiljer drabbas av vräkning

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har antalet barnfamiljer som vräks minskat men nyligen varnade Kronofogden för ett trendbrott där allt fler barn drabbas.

– Där behöver hela samhället hjälpas åt, säger Tina Häggmark vid Kronofogden.

När 2018 tog slut och tjänstemännen på Kronofogden sammanställde siffrorna om vräkta barnfamiljer var det en nedslående läsning. Totalt avhystes 247 barnfamiljer i fjol, en ökning med 36 familjer jämfört med året dessförinnan. Det totala antalet berörda barn hade då ökat från 392 till 448, enligt ett pressmeddelade från i februari.

– Det är ju en oerhörd händelse och omställning för en familj och drabbade som hamnar i den här situationen, säger Tina Häggmark, kommunikatör vid Kronofogden till SVT Nyheter.

– Där behöver hela samhället hjälpas åt, alla som jobbar med de här grupperna.

Hon tillägger att processer ofta gått långt när de väl hamnar hos Kronofogden, även hyresvärdar och socialtjänsten är viktiga aktörer i arbetet för att förebygga vräkningar.

– Det pågår jättemycket bra arbete runtom i landet men vi måste forsätta att vara uppmärksamma om det är en familj som är nära att missa hyran, och ta kontakt och se vad är det som händer.

Införde nollvision 2008

Innan 2018 hade antalet barn drabbade av vräkningar minskat stadigt. Siffrorna för enskilda år har varit högre, men över tid pekar kurvan nedåt, från 716 drabbade barn i 2008. Fram tills nu, varnar alltså Kronofogden.

2008 var också det år när den dåvarande regeringen införde en nollvision för vräkningar av barnfamiljer, vilket också är anledningen till att Kronofogden samlar den statistiken.

BO: Stort mörkertal

Barnombudsmannen gick i höstas ut och varnade för utvecklingen. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin sade då att hon kände ”stor oro” över utvecklingen.

– Konsekvenserna blir ju väldigt stora för de enskilda barnen i samband med vräkningar, säger hon till SVT Nyheter.

Då efterfrågade barnombudsmannen bland annat skärpta krav på att socialtjänsten ska arbeta uppsökande och förebyggande när barnfamiljer riskerar vräkning och att inga barn ska vräkas till hemlöshet utan ska garanteras akut hjälp.

I dag placeras många barn i tillfälliga boenden anpassade till personer med psykiska problem eller missbruk, säger Elisabeth Dahlin som beskriver det som ett problem.

– Barnfamiljer placeras i omständigheter som inget barn ska behöva växa upp i och det anser vi vara helt oacceptabelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.