Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besöker under måndagen det svinpestdrabbade området kring Fagersta.

Efter larmet om svinpest – svenskt griskött stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet om den afrikanska svinpesten hos vildsvin i Sverige har flera länder stoppat sin import av svenskt griskött.

– Det här intäktsbortfallet slår direkt på företagens lönsamhet, säger Magnus Därth, vd för branschorganisationen Kött- och charkföretagen.

Drygt hälften av den svenska exporten av griskött nu är stoppad och det är framförallt länder i Sydostasien som satt stopp. Till exempel har Sydkorea, Japan och Filippinerna satt stopp, och även länder som Australien och Ukraina, någonting som Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om.

– Eftersom det här är en så allvarlig och smittsam djursjukdom som kan få stora konsekvenser för grisproduktionen så stänger de sina marknader för att inte få in smittan i sin egen produktion, säger Magnus Därth till SVT Nyheter.

Afrikanska svinpestutbrottet

Han berättar att exporten är viktig för företagen.

– När man bedriver slakteriverksamhet måste man få maximalt betalt för alla delar av djuret.

Enligt deras initiala uppskattningar leder den stoppade exporten till ett intäktsbortfall på ungefär 50 miljoner kronor per år.

– Vi har ganska låga marginaler i vår bransch så det har en väldigt stor betydelse.

Långvariga konsekvenser

Magnus Därth tror inte att fler länder kommer att stoppa svenskt griskött fram över, men konsekvenserna kan bli långvariga.

– Problemet är att det kan ta väldigt lång tid att öppna upp marknaderna igen efter att man har fått in afrikansk svinpest i sitt land. Det kan ta upp till tre år även om vi bekämpar den här djursjukdomen väldigt framgångsrikt.

Någonting liknande som det som händer just nu har inte hänt tidigare i svensk grisköttsproduktion, säger han.

– Det här är helt unikt. På andra djurslag har export stoppats på grund av djursjukdomar, men för vår del är detta helt unikt.

Svenska konsumenter behöver inte känna oro

Just nu är smittan begränsad till vildsvin, men det finns en oro bland företagarna.

– Det är klart att om smittan sprids finns det en oro att det här ska bli större och större.

I Sverige kommer griskött inte att stoppas, och som konsument behöver man inte vara orolig för att äta griskött.

– Det finns ingen hälsorisk med det här köttet, utan de här länderna stoppar det för att de inte vill ha in smittan i sin grisproduktion, säger Magnus Därth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet