Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är överens med regeringen om en satsning på flera åtgärder i spåren av #metoo-rörelsen, bland annat lägger man pengar på att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen Foto: TT

Efter #metoo – regeringen och V överens om satsning på 120 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter en höst och vinter som präglats av metoo-uppropet kommer nu regeringen och Vänsterpartiets svar: ett paket av åtgärder som kommer kosta statskassan 120 miljoner kronor. Mest pengar läggs på på bättre sex- och samlevnadsundervisning i grundskolan.

– Efter alla vittnesmålen i metoo kunde vi se hur vanligt det är med sexuella trakasserier och hur viktigt det är att vi agerar, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Jurister, skådespelare, restaurangarbetare, arkeologer, journalister. Under några intensiva vintermånader skrev företrädare för i stort sett varje bransch under metoo-uppropen och vittnade om sina erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp.

Svaret från regeringen blev den sedan tidigare utlovade samtyckeslagen som börjar gälla i sommar. Nu har man även kommit överens med Vänsterpartiet om en metoo-satsning i den kommande vårbudgeten.

Kampanjen #MeToo

Betraktar det ”bara som en start”

Den största utgiften är en satsning på bättre sex- och samlevnadsundervisning i landets grundskolor. 50 miljoner ska gå till kompetensutveckling för lärarkåren.

– Sex- och samlevnadsundervisningen är otroligt viktig för att diskutera värderingar, rätten att bestämma över sin egen kropp och sin sexualitet. Och vi vet att många lärare tycker att det här är jättesvårt. Man har inte den utbildning som krävs och därför vill vi satsa på att utbilda lärarna på det här området, säger Jonas Sjöstedt.

Men frågan är vad pengarna räcker till. Utslaget på landets alla grundskolor blir tilskottet i år drygt 10 000 kronor.

– 50 miljoner räcker till att utbilda väldigt många lärare runtom i Sverige men vi ser det här som en start. Vi hade hoppats kunna få loss ännu mer pengar redan nu men det är möjligt att vi kan få det framöver, säger Jonas Sjöstedt.

RFSU: ”En bit kvar”

Satsningen uppskattas även av Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU). Förbundets tillförordnade generalsekreterare, Maria Bergström, menar att pengarna innebär att skolorna kan ta ett första steg för att höja kompetensen hos de redan yrkesverksamma lärarna.

– Men det får inte stanna vid detta utan det krävs en långsiktig satsning för att möta ungas behov även i framtiden. Sex- och samlevnad behöver ingå som ett ämne redan i lärarutbildningen. Först då skapas förutsättningar för en likvärdig undervisning, som håller god kvalitet och som dessutom når alla elever i skolan. Dit är det en bit kvar, även efter denna satsning, säger Maria Bergström.

”Socionomutbildningen ganska bristfällig”

Andra delar i metoo-paketet är bland annat utbildningsinsatser inom rättsväsendet för att öka kunskapen om den nya samtyckeslagen samt ett kunskapslyft för socialsekreterare.

– Vi vet att många socialsekreterare är nya och att socionomutbildningen är ganska bristfällig när det gäller det här. Därför vill vi att man ska kunna bygga på med en extra utbildning så att man vet hur man ska kunna ingripa på ett bra sätt.

Sexuella trakasserier och övergrepp finns överallt i samhället, räcker verkligen 120 miljoner för att komma till rätta med problemen?

– Det här är ett steg på vägen. Samtidigt gör vi satsningar på polisens arbete och på kvinnojourerna. Men det viktigaste som har skett är att kvinnor nu har börjat säga i från att de inte accepterar det här, säger Jonas Sjöstedt.

FAKTA: Regeringens och Vänsterpartiets metoo-paket

Så fördelas pengarna 2018 enligt förslaget:

Skolan: Fortbildning för lärare i sex-och samlevnadsundervisning: 50 miljoner

Socialtjänsten: Kunskapslyft för socialsekreterare om våld i nära relationer: 25 miljoner

Arbetslivet:

Informations- och utbildningsinsatser till Arbetsmiljöverket: 10 miljoner

Kompetensutveckling för regionala skyddsombud: 15 miljoner

Samtyckeslagen:

Ökat anslag till Brottsoffermyndigheten för kompetensutveckling: 10 miljoner

Utbildningsinsatser för jurister och domare: 10 miljoner

Totalt: 120 miljoner 2018

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet