Foto: TT

Efter partiledarbytet – ökat förtroende för M:s politik

Uppdaterad
Publicerad

Väljarnas förtroende för Moderaternas politik har ökat sedan Ulf Kristersson tillträdde som partiledare. Men partiet ligger fortfarande långt efter Socialdemokraterna som anses bedriva den bästa politiken i sex av de tio viktigaste sakfrågorna, visar en färsk opinionsundersökning från Novus.

Sedan Ulf Kristersson tillträdde som Moderaternas partiledare den 1 oktober har väljarnas stöd för partiets politik stärkts. Nu anser väljarna att partiet har bäst politik för landets ekonomi och för lag och ordning.

– Det var något som vi såg i september att de hade tappat, men i och med att Ulf Kristersson tillträdde så har de åter fått förtroendet i de frågorna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Litar på partiet om man litar på partiledaren

Undersökningen bekräftar en trend som har iakttagits tidigare, nämligen den att ett partiledarbyte kan stärka partiets opinionssiffror.

– I grunden kan man säga att om man inte litar på en partiledare så litar man inte på ett partis politik. Vi ser att Moderaterna flyttar fram sin position i alla sakfrågor och de andra partierna tappar i sakfrågor, säger Torbjörn Sjöström.

S dominerar fortfarande

Samtidigt har Moderaterna långt kvar till sina huvudkonkurrenter Socialdemokraterna, som väljarna anser har bäst politik för bland annat sjukvården, skola och utbildning, sysselsättning och jämställdhet.

– Socialdemokraterna dominerar fortfarande och anses vara bäst i sex av topp tio politiska frågor nu, säger Torbjörn Sjöström.

Bästa parti i de tio frågor som väljarna anser vara viktiga

Sjukvården: Socialdemokraterna

Invandring/integration: Sverigedemokraterna

Skola och utbildning: Socialdemokraterna

Lag och Ordning: Moderaterna

Äldreomsorg: Socialdemokraterna

Landets ekonomi: Moderaterna

Jobb/sysselsättning: Socialdemokraterna

Pensioner: Socialdemokraterna

Miljö/klimat: Miljöpartiet

Jämställdhet: Socialdemokraterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.