Kristersson: I Sverige pratar man svenska Foto: TT

Ulf Kristersson (M) höll sitt första jultal: ”I Sverige talar man svenska”

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige talar man svenska och här gäller svenska lagar. Det var Moderatledaren Ulf Kristerssons budskap i det första jultal han höll som ny partiledare.
– Så står man inte ut med individualism, jämlikhet och jämställdhet, ja, då är nog inte Sverige rätt land att skapa sig en framtid i, säger han.

Det krävs i grunden inget konstigt för att börja lösa Sveriges problem, enligt Kristersson.

– Utan bara att vi står upp för de värderingar som har lagt grunden för vår egen framgång, säger han och räknar upp tre saker:

I Sverige arbetar man

– För det första. I Sverige arbetar man. Fler måste därför gå från bidrag till arbete och egen försörjning. Den stora risken för fattigdom är inte att den första lönen blir för låg, utan att man aldrig får det jobb som ger den första lönen.

– För det andra. I Sverige talar man svenska. Perfekt svenska är snobbigt överskattat, men fullt begriplig svenska är djupt underskattat. Talar man inte svenska språket får man väldigt svårt att komma in i det svenska samhället.

Ska man bo kvar i Sverige har man en skyldighet att verkligen försöka, framhåller Kristersson.

I Sverige gäller svenska lagar

– Och för det tredje. I Sverige gäller svenska lagar. De är inga tips, utan regler att rätta sig efter. Vi svenskar kan verka lite försiktiga, men ingen ska misstolka vår ståndpunkt. När hederskultur hindrar flickor och unga kvinnor att söka sin egen väg i livet, ska Sveriges respons vara kristallklar: Barn och ungdomar har i vårt land egna rättigheter och de gäller alla, inte bara vissa. Föräldrar får ha åsikter, men barn har rättigheter. Detta är till lag kodifierade svenska värderingar, säger Kristersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer