Moderatledaren Ulf Kristersson. Foto: TT

Moderaterna efter SCB:s partisympatiundersökning: ”Det är match igen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tung period gläds Moderaterna åt siffrorna i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Partisekreterare Gunnar Strömmer säger att partiet har haft en bra höst och att nye partiledaren Ulf Kristersson fått ett varmt mottagande.

– Det är match igen, säger han.

På tisdagsförmiddagen presenterades Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning, som visar vilka partier svenskarna hade röstat på om det varit val i dag. Den stora vinnaren är Moderaterna som ökar med 4,1 procentenheter.

– Vi har haft en bra höst där vi fått chansen att prata om vår politik, som vi vet att många människor tycker är bra. Många verkar också uppskatta ett mer seriöst sätt att prata om politik i en tid när debattklimatet ofta är gnälligt och polariserat. Och Ulf Kristersson har fått ett varmt mottagande som partiledare, säger partisekreterare Gunnar Strömmer i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Han tycker också att det är glädjande att Alliansen växer som helhet, men lägger in en brasklapp.

– Om vi ska fortsätta göra det måste Moderaterna vinna väljare från Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Soffan (det vill säga de människor som ännu inte valt parti).

MP och KD under riksdagsspärren

Sämre går det för Miljöpartiet som har minskat med 0,7 procentenheter och hamnar under riksdagsspärren – ett resultat som partiet inte är nöjd med.

– Nej, självklart är vi inte det. Det är en alldeles för låg siffra. Vi kommer att fortsätta jobba, vi får göra det hela vägen fram till valet, säger partisekreterare Amanda Lind.

Hon menar att partiet måste bli tydligare med sina prioriteringar, genom att ta fram förslag som partiet ska gå till val på. Framför allt handlar det om miljöfrågor.

Även Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren med 3,1 procent. Partisekreterare Acko Ankarberg säger att partiet måste bli bättre på att nå ut med sin politik.

– Dessvärre är det som det brukar för Kristdemokraterna. Vi ligger dåligt till under mandatperioder och sedan lyckas vi alltid bättre i valrörelsen och under valdagen när väljarna säger sitt. För oss är det viktigt att vända trenden i god tid.

Framåt för S och V

Socialdemokraterna går framåt med 1,5 procentenheter. Partisekreterare Lena Rådström Baastad är glad, men menar att partiet inte kan luta sig tillbaka.

– Vi behöver fortsätta vårt arbete med att se till att Sverige ska vara ett unikt välfärdsland. Vi behöver minska köerna inom vården, vi behöver se till att det är ordning och reda i skolan med förbättrade skolresultat. Sverige ska vara ett tryggt land, här behöver vi vara kompromisslösa när det gäller brottsligheten. Det handlar också om att Sverige ska vara ett land där alla jobbar, säger hon.

Vänsterpartiet har också medvind.

– Det ser ut lite som förväntat, det är ungefär som i de andra mätningarna. Jag tror i grund och botten att det beror på att folk ser att vi kämpar väldigt hårt för reformer som ökar jämlikhet och rättvisa i Sverige, säger partisekreterare Aron Etzler.

LÄS MER: Här är siffrorna i SCB:s senaste partisympatiundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.