SVT-programledaren Lasse Kronér hoppar av inspelningen ”Smartare än en femteklassare”. Foto: TT

Efter polisanmälan: Lasse Kronér hoppar av tv-program

Uppdaterad
Publicerad

SVT-programledaren Lasse Kronér hoppar nu av inspelningen ”Smartare än en femteklassare”, efter anklagelser om sexuellt utnyttjande.
– Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig, säger Lasse Kronér.

SVT och Lasse Kronér har fattat ett gemensamt beslut om att han inte kommer att programleda nästa säsong av ”Smartare än en femteklassare”.

– Förberedelserna inför kommande inspelning av ”Smartare än en femteklassare” är i full gång och jag kan under rådande omständigheter inte delta i arbetet på det sätt jag brukar. Det gör att jag tvingas hoppa över inspelningen av programmet. Detta gör mig sorgsen, men jag kan inte jobba med detta hängande över mig, säger Lasse Kronér i ett uttalande.

”Doobidoo” kan lyftas från tablån

SVT:s programledare Lasse Kronér polisanmäldes för några veckor sedan av en tidigare praktikant på ”Doobidoo” och anklagelserna rubricerades som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Polisen har inlett en förundersökning men åklagaren har ännu inte tagit beslut om Kronér ska delges skälig misstanke för det misstänkta brottet.

Den pågående ”Doobidoo”-säsongen kommer dock att rulla på som vanligt, men om åklagaren går vidare med förundersökning kommer SVT att lyfta programmet från tablån.

”Måste invänta resultat från förundersökning”

– Vi har tillsammans med Lasse Kronér kommit fram till att det i nuläget är bäst att han inte kommer att programleda produktionen ”Smartare än en femteklassare” som startar i dagarna. Vi har ett långt och framgångsrikt samarbete med Lasse och för att vi ska kunna fortsätta ha det, måste vi invänta resultatet av den förundersökning som nu pågår, säger Peter Nyrén, programbeställare på SVT.

– När den pågående utredningen är avslutad kommer vi sätta oss ner med Lasse för att diskutera hans framtida engagemang och produktioner för SVT.

Levde tillsammans

SVT-profilen har tidigare lämnat ett officiellt uttalande via SVT:s kommunikationsavdelning, där han framhåller att han och kvinnan inledde ett förhållande cirka ett år efter trepartssamtalet.

”Ett år senare inledde vi två ett förhållande som varade under typ ett år. Och finns det saker under den tiden av vårt förhållande eller efter som den personen är missnöjd med så får hon ju självklart kontakta mig. Men eftersom vi levt tillsammans så länge och rett ut detta både inom SVT och gemensamt oss emellan så trodde jag att detta var klargjort för längesedan.”

Fredag 20 oktober

  • En kvinna gör en polisanmälan där hon uppger att hon blivit sexuellt trakasserad av en SVT-profil för några år sedan. Kvinnan ska vid tiden för händelserna varit praktikant i produktionen som SVT-profilen är delaktig i.
  • Polisen rubricerar anmälan som sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och inleder en förundersökning.

Lördag 21 oktober

  • SVT håller ett möte där man tittar på den internutredning som gjordes om händelserna för ett antal år sedan och där mannen fick en formell varning.
  • SVT beslutar att avvakta polisens förundersökning innan man ytterligare kommenterar anklagelserna mot personen.
  • I ett officiellt uttalande via SVT:s kommunikationsavdelning till media uppger SVT-profilen att han och kvinnan inledde ett förhållande cirka ett år efter att trepartssamtal förts inom SVT.

Onsdag 25 oktober

  • Förundersökningen registreras formellt hos åklagaren.
  • SVT meddelar att man avvaktar med publicistiska beslut om den produktion som personen är delaktig i, tills man fått mer information från åklagaren.

Fredag 3 novemember

  • ”Lasse Kronér meddelar att han inte kommer att programleda den kommande säsongen av Smartare än en femteklassare”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet