Försäkringsbolagen: Så ska du göra om du drabbats av översvämningarna Foto: F Sjetne Larsson/T Karlsson/P Boberg/SVT

Efter regnkaoset – försäkringspremierna kan höjas

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringsbolagen har fullt upp efter den senaste tidens skyfall och översvämningar som bland annat drabbat Gävle hårt.

Hur stora kostnaderna för översvämningarna kommer bli är ännu inte klart – men risken är nu stor att försäkringspremierna kommer att öka.

Tusentals hushåll har drabbats av översvämningarna i Gävleborg i veckan och hos försäkringsbolagen har telefonerna gått varma.

– Vi är helt nerringda efter det som har hänt uppe i Gävle. Vi har hittills fått 550 anmälningar, säger Håkan Franzén på försäkringbolaget Trygg Hansa.

”Det är kaos”

Länsförsäkringar i Gävleborg, som har nästan hälften av försäkringsmarknaden i länet, fått in över 1 000 skadeanmälningar på två dagar.

– Det är kaos, säger Emma Nyström, skadereglerare vid Länsförsäkringar i Gävle.

Och det gäller att vara aktiv om man är drabbad.

– Fota allt som är förstört, ta många bilder, tipsar Emma Nyström och fortsätter:

– Du kommer att få pengarna om du har rätt till dem. Men det kommer att ta tid. Det kommer att handla om flera tusen skadeanmälningar innan det här är över, var så säker.

Kan bli dyrare

Ännu är skadorna och kostnaderna svåröverblickbara. Vad som redan står klart är att vattenskador har blivit allt vanligare de senaste åren. Det menar flera försäkringsbolag. Och då har man ännu inte hunnit räkna in de senaste dagarnas översvämningar.

– Skyfallen kommer allt oftare och de blir allt mer intensiva. Det är det vi får förvänta oss i takt med att klimatet förändras, säger Håkan Franzén på Trygg Hansa.

Kommer premierna att öka?

– På kort sikt så är det nog fråga om premiejusteringar, ja det är det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.