Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christina Sahlberg, sparekonom på prisjämförelsetjänsten Compricer, svarar på den vanligaste frågan hon får från konsumenter. Foto: Tomas Oneborg/TT/Pontus Stark/SVT

Efter Riksbankens besked – så påverkas boräntan

Uppdaterad
Publicerad

Riksbankens höjning av styrräntan var den största höjningen på över tjugo år. Flera banker har nu följt efter och höjt boräntorna.

– Alla undrar var det ska sluta. Det är omöjligt att säga, säger Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

– Inflationen är alldeles för hög, sa riksbankschef Stefan Ingves i förra veckan när centralbanken kom med nytt räntebesked.

Den senaste inflationssiffran, som mäter prisökningarna, landade på 7,2 procent, långt över Riksbankens mål på två procent. För att dämpa utvecklingen höjdes styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent, den kraftigaste höjningen på 22 år.

Snabba räntehöjningar

Flera banker har följt efter och snabbt höjt sina bolåneräntor.

– Storbankerna är de som har höjt något mer, de andra bankerna lite mindre. Men vi kan se att det blir en höjning i ungefär samma takt som styrräntan höjs, säger Christina Sahlberg.

Fler räntehöjningar är att vänta. SBAB skriver i sin senaste prognos över boränteutvecklingen att vi bör förvänta oss att det nya normala blir listräntor (de räntesatser som bankerna erbjuder innan förhandling) på runt fyra procent. I förra veckan skruvade Swedbank upp sin prognos. I slutet av året tror nu banken att boräntan kommer att ligga strax över tre procent, i stället för som tidigare, strax under.

Fler att vänta

– Det är en klar upprevidering och det görs mot bakgrund av att inflationsriskerna är höga. Vi tror att Riksbanken är på efterkälken och att man behöver höja mer, säger Mattias Persson, chefekonom på Swedbank.

Fler räntehöjningar är att vänta. Frågan är hur snabbt det går och hur kraftiga höjningarna blir.

– Många vill veta hur högt upp det kommer att gå, men det är omöjligt att säga, säger Christina Sahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.