M-ledaren Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfven. Foto: TT / / AFP / JONATHAN NACKSTRAND

Efter röstmissen – nytt scenario kan ge fler mandat till Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Bara sju fler röster behövs för att Centerpartiet ska ta tillbaka ett mandat från Sverigedemokraterna. Men även Socialdemokraterna kan tappa ett mandat till Liberalerna, enligt Valmyndighetens statistiker Abboud Ado.

– Det är fortfarande ovisst, säger han.

Sent i söndags natt kom ett preliminärt valresultat. Ett preliminärt alltså.

Nu håller landets länsstyrelser på att kontrollräkna alla röster – bara i Stockholm handlar det om 4,5 miljoner röster i kommun-, landstings- och riksdagsvalet.

Val 2018 – #dinröst

Det är först under onsdagen som ungefär 200 000 försenade förtids- och utlandsröster börjar räknas. Först på fredag ska räkningen vara klar.

Och in i det sista är det oklart hur mandatfördelningen kommer att bli.

En ovanlig miss från ett valdistrikt i Västra Götalands län gjorde att landstingsvalet råkade rapporteras in som riksdagsval. Det upptäcktes och rättades, men det mandat som felaktigt gått till Centerpartiet hamnade hos Sverigedemokraterna.

Alliansen kan få fler mandat

Men det kan ske ännu fler förändringar som ger fler mandat till alliansen. Till att börja med behöver Centerpartiet bara sju röster till för att ta tillbaka ett mandat från Sverigedemokraterna.

Socialdemokraterna kan också tappa ett mandat när återstående röster har räknats färdigt – då går mandatet till Liberalerna. Det här ifall Centerpartiet får 1 700 röster och Liberalerna 1950 röster mer än Socialdemokraterna, enligt Valmyndighetens statistiker Abboud Ado.

Detta kan leda till att SD och S kan förlora ett mandat var till alliansen, enligt honom.

Ett tufft läge alltså.

”Varje röst räknas”

I en lokal i Sundbyberg i Stockholm pågår rösträkningen för fullt, med drygt 300 frivilliga rösträknare.

En sak är uppenbar efter rysarvalet.

– Varje röst räknas, säger Elin Gradeen, valsamordnare vid länsstyrelsen i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet